Wit vet schuimt uit je oliebol

Amsterdam scoorde slecht tijdens de jaarlijkse landelijke oliebollentest. Een hoger cijfer dan een zes kregen de Amsterdamse bollenbakkers niet. De beste Amsterdamse oliebol staat pas op plek 86.

null Beeld anp
Beeld anp

'Taai, vet, vormeloos.' En: 'Bij inknijpen komt er wit schuimende olie uit. Teiltje svp.'

Dit is goor commentaar, maar het gaat dan ook over blijkbaar erg vieze oliebollen. Ze zijn door de proevers van de jaarlijkse landelijke oliebollentest (een steekproef bij 153 kramen) van het AD geproefd in Amsterdam, bij gebakkraam Geeris-Cupido aan de Meeuwenlaan in Noord.

Een 3,5
Het gaat om de slechtste oliebollen van Amsterdam, gewaardeerd met een 3,5. En deze kraam is niet eens de slechtste van het land, dertien kregen een nog lager cijfer.

Feit is dat Amsterdam in deze steekproef aanmerkelijk slechter scoort dan vorig jaar. In 2012 haalde de oliebollenkraam van de familie Boersma-Stuy in de Maasstraat nog een 7,5 en daarmee een 32ste plaats, dit jaar blijft Amsterdam verder achter met als hoogste cijfer een 6 voor de oliebollenkraam aan de Oostelijke Handelskade (86ste plaats).

Onvoldoende
De andere steekproeven in Amsterdam pakten dus ook onvoldoende uit: de Hollandse Gebakkraam op het Marie Heinekenplein (118de met een 5), gebakkraam Stuy aan de Wibautstraat, hoek Eerste Oosterparkstraat (132ste met een 4,5) en Echte Bakker Balvert aan de Middenweg (134ste met een 4).

De jaarlijkse oliebollentest van het AD, ze begonnen er mee in 1993, is dit jaar voor de negende keer gewonnen door Richard Visser uit Rotterdam. Vissers geheim voor een goede bol: "Er moet liefde in."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden