Winterweer in Europa eist al 114 doden

Het dodental als gevolg van het winterweer in Europa is donderdag gestegen tot 114. Het oosten van Europa heeft te lijden onder zware sneeuwval en ijzige kou, waarbij de temperatuur tot soms ver onder de -30 graden Celsius duikt.

Redactie/AP
De overvloedige sneeuw wordt in Boekarest met paard en wagen weggereden. © Reuters Beeld
De overvloedige sneeuw wordt in Boekarest met paard en wagen weggereden. © Reuters

In Oekraïne zijn al 63 mensen, merendeels daklozen, om het leven gekomen door de ijzige omstandigheden. Nog eens 950 mensen belandden in het ziekenhuis met onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen. De Oekraïense regering heeft verwarmde tenten neergezet en verzorgt warme maaltijden voor daklozen.

Polen en Tsjechië
In Polen zijn negen doden te betreuren. Volgens de Poolse regering ging het veelal om personen die onder invloed van alcohol waren en beschutting hadden gezocht in onverwarmde gebouwen. Ook in Tsjechië zijn doden gevallen.

Servië
In de afgelegen berggebieden van Servië zitten zo'n elfduizend mensen ingesneeuwd. Hun woongebied is door het barre winterweer via de weg onbereikbaar geworden. Woensdag werden tientallen mensen met helikopters geëvacueerd en werden medicijnen en voedsel met helikopters aangevoerd. 'De situatie is dramatisch, in sommige gebieden ligt tot wel vijf meter sneeuw. Je kunt alleen de daken zien', aldus een hulpverlener. Twee mensen zijn doodgevroren en twee personen worden vermist.

Bosnië
In buurland Bosnië was het niet veel beter. Ook daar moesten mensen met helikopters worden geëvacueerd. Dorpen in het noorden van Bosnië werden met helikopters bevoorraad. 'We proberen een aantal kleine dorpen te bereiken, met slechts een paar bejaarde inwoners. In totaal zijn twee- tot driehonderd mensen van de buitenwereld afgesneden. We voorzien ze voor de tweede dag op rij van voedsel en medicijnen', aldus de Bosnische reddingsdiensten.

In grote delen van Oost-Europa hebben scholen hun deuren gesloten. Een school in het oosten van Hongarije moest dicht omdat de elektriciteitsrekening niet meer kon worden voldaan.

Turkije
In de zuidoostelijke Turkse provincie Mus werd een huis door een lawine getroffen. Een vrouw overleed aan de gevolgen van de verwondingen die ze hierbij opliep. Haar man en twee kinderen raakten eveneens gewond.

In Turkije is veel sneeuw gevallen en de temperatuur ligt onder het gemiddelde. Een snelweg tussen de provincies Bitlis en Diyarbakir, eveneens in het zuidoosten van het land, was als gevolg van een lawine tien uur lang afgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden