Winterterras ver weg

AMSTERDAM - De proef met terrasverwarming in het zuidelijk deel van stadsdeel Centrum dreigt te floppen. Het stadsdeel heeft wellicht pas na 1 januari de verordening klaar en voor de meeste ondernemers hoeft het niet meer.Eerder was afgesproken dat terrasverwarming alleen op een 'klimaatneutrale' manier toegepast mag worden. Er is echter nog geen uitvoeringsplan.

In het gebied waar de proef zou zijn, zijn 260 horecagelegenheden. Het stadsdeel heeft eerder gemeld te verwachten dat tweehonderd meedoen. Horecawoordvoerder Paul Hermanides, voorzitter van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, betwijfelt dit echter: ''De bereidheid om het proefje te doen is laag.'' Hij zegt te begrijpen dat er milieueisen gesteld worden en dat ondernemers investeringen moeten doen. Maar: ''Aan het begin van het winterseizoen, op 1 november, had het allemaal al helder moeten zijn. Op 1 maart begint het gewone terrasseizoen alweer.''

Voor kleinere gelegenheden acht hij het ondoenlijk voor zo'n korte tijd investeringen te doen met het risico dat het weer wordt afgeblazen.

Toch zal Hermanides de grotere ondernemers wel adviseren om mee te doen. ''We worden een beetje met onze rug tegen de muur gezet. Als niemand het doet, wordt na afloop van de proefperiode gezegd dat er geen belangstelling was''.

De VVD drong er in de raad op aan dat er uiterlijk 20 december duidelijkheid is. Stadsdeelvoorzitter Els Iping kan niet beloven dat dit lukt.

Dit zou betekenen dat het hele project weer vooruit wordt geschoven en niet eerder dan 8 januari besproken kan worden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden