Winterkou zorgt voor extra veel paasvuren

Droogte door de aanhoudende winterkou bedreigt de traditie van het ontsteken van paasvuren dit weekeinde. En dat terwijl de lange winterperiode dit jaar juist voor extra veel geplande paasvuren heeft gezorgd.

Bewerkt door : Redactie
Paasvuur in het Overijsselse Espelo in 2012. Beeld ANP
Paasvuur in het Overijsselse Espelo in 2012.Beeld ANP

Veel snoeihout kon namelijk door de kou en de sneeuw niet in de ontheffingsvrije periode tussen 1 oktober en 15 maart worden verbrand. Dus hebben veel agrariërs de opbouw van een paasbult gebruikt om hun snoeiafval alsnog kwijt te raken.

In de Achterhoekse gemeente Berkelland gaat het bijna om een verdubbeling van het aantal paasvuren in vergelijking met andere jaren. Er is ontheffing aangevraagd voor 64 paasbulten. 'Want na 15 maart is voor elke verbranding een ontheffing nodig vanwege het broedseizoen voor vogels, ' verklaart een woordvoerster van de gemeente de extra aanvragen.

Met name in Gelderland en Overijssel en op enkele andere plekken in het land gaan vooral op de avond van Eerste Paasdag honderden paasbulten in vlammen op. Er komen elk jaar vele duizenden bezoekers op af.

Het paasvuur is van oorsprong een heidens gebruik. De vuren markeerden het begin van het vruchtbare seizoen en dienden om boze geesten te verdrijven. In delen van Denemarken, Duitsland en Oostenrijk kennen ze die traditie ook.

In het Overijsselse Espelo doen paasvuurbouwers het ditmaal met een 'bescheiden' houtstapel van 20 meter hoog. Vorig jaar vestigde Espelo een wereldrecord met een 'boake' van 45,98 meter.

In het naburige Heino kregen de vrijwilligers onlangs een bouwstop opgelegd. De paasbult mocht van Rijkswaterstaat niet hoger worden uit vrees voor rookoverlast voor het verkeer op de doorgaande weg N35.

Hoewel in voorgaande jaren maar weinig klachten zijn gemeld opent de provincie Gelderland dit jaar toch weer een klachtenloket voor overlast door paasvuurrook. Bij oostenwind komen daar voornamelijk van de Duitse kant van de grens klachten over overlast door paasvuren binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden