Wintels: Amarantis was doodzieke organisatie

Het is goed dat 'klip en klaar is vastgesteld' wat er mis is gegaan bij onderwijsinstelling Amarantis. Dat vindt interim-voorzitter Marcel Wintels van de raad van bestuur van Amarantis. Ook vindt hij het goed dat wordt gekeken naar vermeende misstanden door oud-bestuurders van de school, zoals zelfverrijking en vriendjespolitiek.

Redactie
Het rapport over Amarantis, dat vandaag werd gepresenteerd. Beeld ANP
Het rapport over Amarantis, dat vandaag werd gepresenteerd.Beeld ANP

Wintels zei niet verbaasd te zijn over de uitkomsten van het rapport. Het is volgens hem in lijn met de problemen die hij op de onderwijskolos aantrof bij zijn aantreden. Hij sprak van een doodzieke organisatie, met veel meer dan enkel financiële problemen, waar bestuur en toezicht heeft gefaald.

Veel van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie heeft Wintels eerder al doorgevoerd bij de vijf delen waarin Amarantis is opgeknipt. Toch is dat geen garantie voor de toekomst, denkt hij. De vijf scholen dragen een deel van de oude cultuur nog met zich mee.

Daarnaast zijn ze onderdeel van een onderwijssysteem dat volgens Wintels nog te veel aanstuurt op fusies. 'Daar ben ik nog niet gerust op', zegt Wintels. 'We leven in een samenleving waar het ene wordt geroepen en het andere wordt gedaan.' De bestuurder vindt dat scholen nog altijd te veel worden beloond voor schaalvergroting en fusies.

Amarantis ging ten onder door een aaneenschakeling van fouten door onder meer de raad van toezicht, het college van bestuur, de onderwijsinspectie en de accountant, stelde een onderzoekscommissie maandag vast.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden