Wint woning of natuur op Kavel X in Westerpark?

Je moet het maar durven: in tijden van grote woningnood de bouw van 128 woningen tegenhouden om het Westerpark een klein stukje uit te breiden. Toch krijgt GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens steun voor zijn voorstel. Woendagavond stemt de gemeenteraad voor natuur of woningen.

Ruben Koops
In de toekomst moet hier een toren komen van 44 meter hoog Beeld Marc Driessen
In de toekomst moet hier een toren komen van 44 meter hoogBeeld Marc Driessen

Inzet van strijd is het lapje grond met de mysterieuze naam Kavel X. Nu staan er op dit terrein naast de voormalige ING-kantoren bij de Haarlemmerweg nog auto's geparkeerd, maar in de toekomst moet hier een toren komen van 44 meter hoog, met ruimte voor 128 appartementen.

Met de planning van dit gebouw doet de gemeente precies wat de gemeenteraad altijd gewild heeft. Inbreiding heet dat, of verdichting: ontwikkelaars de ruimte geven om relatief hoge gebouwen neer te zetten op plekken waar binnen de Ring nog ruimte is. Want die 10.000 nieuwe Amsterdammers die er jaarlijks bijkomen, moeten toch ergens wonen.

Overspannen woningmarkt
De parkeergelegenheid die verdwijnt wordt elders in het plangebied gecompenseerd. Ontwikkelaar Pinnacle, het bedrijf waar prins Bernhard van Oranje mede-eigenaar van is, wil de woningen graag bouwen op Kavel X. Parkeerterrein in ruil voor woningen is op de overspannen Amsterdamse woningmarkt een deal waar bijna iedereen voor zou zijn.

Maar naast Kavel X ligt het Westerpark en oppositieraadslid Jorrit Nuijens (GroenLinks) vindt steeds meer medestanders om op deze woningbouwkavel, toch voor de natuur te kiezen.

"In 2032 loopt voor dit stukje het erfpachtcontract af dat de ontwikkelaar heeft. Dan hebben we de kans om het Westerpark hier uit te breiden, op een plek waar de hoofdgroenstructuur vrij smal is. Als een kans als deze zich voordoet om de natuur te laten groeien, moet je dat wat mij betreft doen, ook al stijgt de nieuwbouw­productie dan iets minder hard."

Over 100 jaar
Dat dit lijnrecht staat tegenover de wens tot meer woningbouw, ziet Nuijens ook wel. "GroenLinks wil ook verdichten en bouwen, maar het is altijd onze bedoeling geweest om de hoofdgroenstructuur mee te laten groeien met de uitbreiding van de stad."

"Bij ruimtelijke ordening zijn we gewend om iets verder te kijken dan een paar jaar. Ik denk dat als we hier nu niet gaan bouwen, de stad er over pak 'm beet 100 jaar beter uitziet."

D66 en VVD kiezen voor de appartementen. PvdA, Partij voor de Dieren en SP lijken voor meer groen. Of alle 23 benodigde neuzen in de gemeenteraad dezelfde kant op staan, moet woensdagavond blijken.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden