Winst Shell stijgt dankzij hogere productie

Shell heeft de winst in het vierde kwartaal van 2012 weten op te voeren dankzij een hogere productie van olie en gas en een gestegen olieprijs. Dat blijkt uit de resultaten die het energieconcern donderdag presenteerde.

Een boorplatform van Shell Beeld Reuters
Een boorplatform van ShellBeeld Reuters

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten bedroeg 5,6 miljard dollar (4,1 miljard euro) in vergelijking met 4,8 miljard dollar een jaar eerder. Het resultaat bleef ondanks de stijging achter bij de gemiddelde verwachting van analisten. Zij rekenden op 6,2 miljard dollar.

De nettowinst steeg met 3 procent tot 6,7 miljard dollar. Shell stelt een dividend voor van 0,43 dollar per aandeel en verwacht dit in het eerste kwartaal van dit jaar op te voeren naar 0,45 dollar. De omzet steeg van 119,1 miljard tot 122,6 miljard dollar.

Vaten
Shell produceerde in het vierde kwartaal dagelijks ruim 3,4 miljoen vaten olie-equivalent, een toename van 3 procent. Het concern profiteerde hier onder meer van de ingebruikname van meer capaciteit op een groot gasproject in Qatar. Het gaat om het zogeheten Pearl gas-to-liquids (GTL) project, het grootste in zijn soort ter wereld, dat 19 miljard dollar kostte om te bouwen. GTL is een raffinageproces waarbij aardgas of andere gasvormige koolwaterstoffen worden omgezet in bijvoorbeeld benzine of diesel.

Over heel 2012 steeg de ccs-winst met 2 procent tot 25,1 miljard dollar, terwijl de nettowinst met 14 procent daalde tot 26,6 miljard dollar. De omzet daalde licht, van 470,2 miljard tot 467,2 miljard dollar.

De prijs van Brentolie bereikte vorig jaar het hoogste gemiddelde ooit van 111,68 dollar per vat, terwijl ruwe Amerikaanse olie met een gemiddelde van 94,15 dollar ongeveer 1 dollar goedkoper werd. De gasprijs in de Verenigde Staten daalde tot 2,83 dollar, het laagste niveau sinds 1999.

Lange termijn
Bestuursvoorzitter Peter Voser stelde dat de manier waarop de economie zich zal ontwikkelen in een aantal belangrijke markten op de korte termijn onzeker is, maar hij is onverminderd positief voor de lange termijn. De vraag zal worden aangejaagd door de groeiende wereldbevolking en verbeterende leefomstandigheden in ontwikkelingslanden. 'Het is een grote uitdaging om aan die vraag te voldoen met schone en betaalbare energie.'

Voser handhaafde de doelstellingen voor de jaren 2012 tot en met 2015 zoals die begin vorig jaar werden opgesteld. Shell mikt op een kasstroom van 175 tot 200 miljard dollar en verwacht 120 tot 130 miljard dollar te investeren, waarvan 33 miljard dollar dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden