Winst Shell ruimschoots gehalveerd

Shell heeft zijn winst in het eerste kwartaal met 56 procent zien afnemen als gevolg van de fors gedaalde olieprijs. Dat blijkt uit de resultaten die het energieconcern vandaag presenteerde.

Shell-directeur Ben van Beurden. Beeld anp
Shell-directeur Ben van Beurden.Beeld anp

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, bedroeg 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro), tegen 7,3 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst, waarop het dividend wordt gebaseerd, daalde slechts met 2 procent tot ruim 4,4 miljard dollar.

Shell, dat eerder deze maand een overnamebod van 64 miljard euro op tafel legde bij de Britse gasproducent BG, wil een dividend uitkeren van 0,47 euro per aandeel. Die uitkering is al een aantal kwartalen onveranderd.

Lagere gasproductie Groningen
Uit een toelichting van bestuursvoorzitter Ben van Beurden bleek dat het kwartaal op operationeel niveau twee gezichten kende. Bij de divisie Downstream profiteerde Shell onder meer van hogere raffinagemarges en lagere kosten, terwijl de winstgevendheid van Upstream (de olie- en gaswinning) flink gedrukt werd door de lage olieprijs.

De productie van Shell daalde met 2 procent tot 3,166 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Die afname was onder meer te wijten aan veiligheidsincidenten in Nigeria, waar Shell overigens voor ruim 2 miljard dollar aan onderdelen verkocht.

Shell verwacht dat de winst in het lopende kwartaal gedrukt wordt door de lagere gasproductie in Groningen en geplande onderhoudswerkzaamheden bij grote installaties in Qatar, de Golf van Mexico en Canada. De productie wordt nog eens extra geraakt door de verkoop van onderdelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden