Update

Winst Philips verdrievoudigd

Philips maakt 176 miljoen euro winst in het derde kwartaal. Foto ANP Beeld
Philips maakt 176 miljoen euro winst in het derde kwartaal. Foto ANP

AMSTERDAM - Philips heeft in het derde kwartaal de winst ruim verdrievoudigd. De winst kwam uit op 176 miljoen euro, tegen 57 miljoen euro een jaar eerder. Philips heeft de winst voor een deel te danken aan de eind vorig jaar aangekondigde kostenbesparingen. Daarnaast is het concern erin geslaagd het omzetverlies ten opzichte van vorig jaar beperkt te houden. De omzet daalde van 6,3 tot 5,6 miljard euro.

Vooral bij de tv-afdeling was sprake van fors omzetverlies. Daar werd voor 767 miljoen euro verkocht, terwijl dat vorig jaar nog voor ruim 1,134 miljard euro was. Toch ging het er minder slecht dan verwacht. De laatste kwartalen liepen de operationele verliezen daar soms nog op tot meer dan honderd miljoen euro. Nu was dat 26 miljoen euro.

De omzet daalde ook bij de lichtdivisie (autolampen en verlichting zakelijke markt). De eenheid voor led-lampen bleef overeind, net als de medische tak van Philips. 'Traditionele' activiteiten, zoals de productie van CT- en MRI-scanners, stonden wel onder druk.

Het bedrijfsresultaat van Philips kwam uit op 344 miljoen euro, tegen 57 miljoen euro vorig jaar. Daarin zaten tegenvallers rond LG Display en een asbestclaim, die Philips komende weken denkt af te ronden. In totaal nam Philips, zoals eerder aangekondigd, voor 125 miljoen euro reorganisatielasten in het derde kwartaal.

Opmerkelijk is dat Philips de omzet in Europa en de Verenigde Staten vergeleken met vorig jaar behoorlijk op peil kon houden. Het concern verloor in 'volwassen' markten maar tien procent omzet. In opkomende markten bedroeg het verlies vijftien procent.

Desondanks denkt Philips dat de omzet de komende jaren enorm zal verschuiven naar vooral India, China, Brazilië en Rusland. Vorig kwartaal groeide de afdeling voor led-verlichting ondanks de recessie in India en China.

''Philips is weer op de goede weg,'' aldus topman Gerard Kleisterlee. Maar hij blijft voorzichtig in zijn antwoord op de vraag of al sprake is van structureel herstel. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden