Update

Winst ABN Amro stijgt tot bijna een miljard

ABN Amro heeft dankzij een aantal flinke meevallers de nettowinst afgelopen jaar met 38 procent opgevoerd tot 948 miljoen euro. Exclusief deze posten zou de winst juist lager zijn uitgevallen, maakte de genationaliseerde bank vrijdag bekend.

Minister Ivo Opstelten (R) van Veiligheid en Justitie en bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN AMRO kijken live mee naar de aansluiting van een ABN Amro geldautomaat op Live View. Het landelijke Live View-videosysteem is het nieuwe opsporingssysteem waarbij de politie via bewakingscamera's direct mee kan kijken bij criminele activiteiten.Beeld ANP

ABN Amro hoefde vorig jaar 529 miljoen euro minder opzij te leggen voor mogelijke verliezen op slechte leningen. In 2011 werd nog veel geld apart gehouden voor bedrijfsleningen die de bank in Griekenland had uitstaan en mogelijk niet meer terugbetaald konden worden. In 2012 kon een deel van deze leningen worden verkocht. De stroppenpot bedraagt nu 1,2 miljard euro.

De bank keert de Staat 250 miljoen euro dividend uit. Wel wil de bank deze uitkering de komende jaren iets terugschroeven om de kapitaalbuffer te kunnen versterken. Het financiële concern gaf aan momenteel geen plannen te hebben om een groot banenreductieprogramma te lanceren. Het ziet wel een geleidelijke afname van het aantal banen na 2014.

In het vierde kwartaal boekte ABN Amro een nettoverlies van 97 miljoen euro. Dat kwam vooral door de kosten voor de integratie van de onderdelen van het voormalige Fortis in het concern. Die operatie werd vorig jaar afgerond. Ook moest er 112 miljoen euro worden afgeschreven vanwege de invoering van de bankbelasting. Exclusief de bankbelasting zouden de operationele lasten vrijwel onveranderd zijn gebleven.

Topman Gerrit Zalm is tevreden over het geboekte resultaat. 'Vier jaar geleden ontwikkelden wij plannen voor de integratie van ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Met genoegen stel ik vast dat wij deze complexe operatie met relatief weinig overlast voor onze klanten, op schema en binnen het budget hebben afgerond.'

De inkomsten uit het bankbedrijf liepen vorig jaar met 6 procent terug tot 7,34 miljard euro. Dat komt vooral door grote desinvesteringen. De rente-inkomsten namen met 1 procent toe. Die stijging schrijft de bank hoofdzakelijk toe aan een groei van de zakelijke kredietportefeuille. Op spaarproducten werden lagere marges behaald.

'Ondanks de uitdagingen die voor ons liggen en de gematigde economische vooruitzichten zijn we optimistisch gestemd', aldus bestuursvoorzitter Zalm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden