Winnaar Mitt Romney richt pijlen al op Obama

Mitt Romney heeft de republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire ruim gewonnen. Met 92 procent van de stemmen geteld komt hij uit op 39,3 procent. Ron Paul wordt op afstand tweede, Jon Huntsman derde.

Redactie
Mitt Romney met zijn gezin op de verkiezingsbijeenkomst op de Southern New Hampshire University. Beeld afp
Mitt Romney met zijn gezin op de verkiezingsbijeenkomst op de Southern New Hampshire University.Beeld afp

Direct nadat de voorlopige uitslag bekend werd, richtte Romney zich in een speech zijn pijlen niet op zijn republikeinse tegenstanders, maar op president Obama, die volgens hem heeft gefaald. Zijn rivalen in de voorverkiezingen noemde hij 'wanhopig'. Hij sprak zijn supporters toe met: 'We geloven nog steeds in de hoop, beloftes en dromen van Amerika.'

Ron Paul, het 76-jarige lid van het Huis van Afgevaardigden voor Texas, staat in de tussenstand op 22,9 procent. Jon Huntsman, ex-gouverneur van Utah, is derde met 16,9 procent. Hij heeft al te kennen gegeven de strijd voort te zetten. Paul is er echter van overtuigd dat hij nog de enige serieuze opponent is van Romney. Volgens hem is het vanaf nu een 'two men's race'.

Rick Santorum en Newt Gingrich gaan gelijk op als het gaat om de vierde plaats. Beiden scoren net boven de 9 procent. De conservatief Santorum eindige in Iowa vorige week nog tweede, maar werd in New Hamsphire, die bekend staat als de minst religieuze staat van de VS, vooraf kansloos geacht. Rick Perry blijft onder de 1 procent.

De kansen voor Mitt Romney zijn nu enorm gestegen om uiteindelijk op 6 november de uitdager te worden van president Barack Obama. Hij won vorige week al de voorverkiezing in Iowa, zij het nipt, met acht stemmen voor sprong op Santorum. In een eerste reactie zei Romney: 'Vandaag vieren we feest, morgen gaan we weer aan het werk.

Terugval afgewend
Mitt Romney heeft een verdere terugval kunnen afwenden. Hij zag zijn riante voorsprong in de peilingen de afgelopen week snel slinken. Vorige week kon hij volgens de onderzoekers nog rekenen op 43 procent van de stemmen, vlak voor de verkiezing was dat teruggevallen tot 33. En toen moesten de scherpe aanvallen van zijn tegenstanders nog komen.

Romney (64) is een goede bekende van New Hampshire. Hij heeft een zomerhuis aan de oevers van het Winnipesaukee-meer, hij was gouverneur in de buurstaat, en hij heeft veel tijd in de New Hampshire doorgebracht in de voorbereidingen naar de nieuwe verkiezingsrace. New Hampshire volgt doorgaans op de voet wat Romney doet.

Onafhankelijken
De uitslag in New Hampshire wordt nauwlettend gevolgd, niet alleen omdat het een van de eerste voorverkiezingen is, maar ook omdat in de staat meer dan 40 procent van de stemmers 'onafhankelijk' is. Juist bij de onafhankelijke en jonge kiezers deed Ron Paul, voorstander van bijvoorbeeld een kleine overheidsorganisatie, het goed.

In New Hampshire is de primary open: wat betekent dat ook mensen die niet geregistreerd staan als republikein mogen stemmen in de voorverkiezing. Uit onderzoek blijkt dat ook bij de uiteindelijke presidentsverkiezingen tegenwoordig 40 procent van de kiezers noch als republikein noch als democraat staat geregistreerd.

Kiesmannen
New Hampshire is een 'kleine' staat, het gaat om 12 kiesmannen, die aan het eind van het traject doorgaans allen zullen stemmen voor de kandidaat die in de staat heeft gewonnen. In totaal gaat het om 2286 kiesmannen in de hele VS. Degene die 1144 van hen achter zich weet, zal de republikeinse kandidaat worden. Formeel gezien zijn er ook democratische voorverkiezingen, maar het staat al vast dat Obama de kandidaat is en zal strijden voor een tweede termijn.

De volgende republikeinse voorverkiezing is in South Carolina, op 21 januari (25 kiesmannen). Een belangrijke preliminary is op 31 januari; dan is Florida, een van de middelgrote staten met 50 kiesmannen, aan de beurt. Als eind februari nog niet duidelijk is wie het voor de republikeinen gaat opnemen tegen Barack Obama, volgt de de klapper op 6 maart, Super Tuesday. Die zal dit keer iets minder 'super' zijn dan in voorgaande edities, want er wordt op die dag gestemd in negen staten - en dat zijn er weleens meer dan twintig geweest.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden