Wink

Een leuke en lekkere ontdekking

Ooit had ik zelf het voornemen een restaurant te beginnen. Het was in de tijd van de witte fietsen en zo, en dit moest het Witte Restaurant worden. Ik zou elke dag bedenken wat ik die dag (of de volgende) zou koken voor een beperkte, maar elke dag wisselende kaart en ik zou de vaste gasten elke dag in een kleine advertentie in de krant vertellen wat het menu was.

In deze tijd van internet en Facebook kan dat natuurlijk veel efficiënter, en het deed me dan ook veel plezier iets soortgelijks mee te maken bij restaurant Wink, een 'mam-ma en pappazaakje' in de Govert Flinck, vlak bij de nu zo culinaire Van Woustraat. Daar wisselen ze de kaart elke week en via Facebook en op www.bijwink.nl kun je zien of het menu je bevalt. Dat werkt in elk geval beter dan zaken waar ze op de kaart in het restaurant van alles veranderen, zonder dat de website dat duidelijk maakt.

Dit is dus, als gezegd, een kleine zaak, huiselijk en eenvoudig ingericht, maar wat telt, is er. Achterin zie je in de half open keuken de kokkin/eigenares zwoegen. De goedlachse mede-eigenaar bedient met zwier.

Het menu staat op een schoolbord en eigenlijk zien alle gerechten er aangenaam uit; ze noemen zich o.a. mediterraan. We krijgen dan ook meteen goed brood en water en besluiten te beginnen met de Linzenravigote met kalfstong en zwezerikbitterbal, een feest van smaken en structuren. Alles past goed bij elkaar en met een bitterbal heb je me toch al meteen: hier geen veel te fijn gemalen zwezerik - een vaak gemaakte fout - maar een duidelijke structuur, want daar gaat het bij zwezerik om (€10).

Ook het andere voorgerecht heeft een bitterballetje, hier met slakjes, en dat zit dan bij de Giardiniera (groenteschotel) met een gekonfijt eigeel, gefrituurde spiering en ansjovismayo, ook al zo'n mooie combi, al had de groente van mij iets gaarder gemogen. Maar wat een idee: slakken in de groentetuin! (€10).

De soep is niet de knolselderijsoep van de kaart en de website - er moet altijd iets bewegen - maar spinaziesoep met een soort notenknödel: de soep is misschien wat dun, maar wordt overtuigend gered door de balletjes erin (€6).

En dan is er het plankje met zelfgemaakte rillettes, worst van Brandt & Levie, chutney en cornichons (€10): alles even goed.

Dan de hoofdgerechten. Eerst de lamskoteletjes met een lamsworstje, vergezeld van caponata-charlotte, socca en paprikacoulis (€19). Goede koteletjes, een erg fraai gemaakte charlotte van dit favoriete Siciliaanse groentegerecht, aardige saus. Maar ik mis wat: de socca, eigenlijk een soort pannenkoek uit Nice, vergelijkbaar met de Noord-Italiaanse koek van kikkererwten, farinata (in Toscane cecina). Die is iets dikker en zachter, zoals deze. Dan komt een geschrokken kokkin uit de keuken aangesneld, om te bekennen dat ze, in haar zenuwen (mijn schuld, ik weet het), de socca vergeten is. Wil ik die nog? Tuurlijk! Op een schoteltje komt een schijf van wat ik dus farinata zou noemen. Zo is het af (€19). In feite lijkt deze socca wat op de aardappelblini van het andere gerecht, waar dan weer een gepocheerd eitje op ligt, als begeleiding van harder en dan is er nog een mooie saus van kappertjes en paprika, een beetje als een antiboise. Ook bij dit gerecht klopt alles (€18).

Als dessert kun je voor Hollandse kaas opteren, maar natuurlijk kiezen we voor de Panna cotta met karamel en amandeltuile (€7), mooi romig, niet te zoet, maar met de karamel, tuile en wat coulis al even prachtig. En dan is er de chocoladetaart met peren-kardamomstroop en calvadosroom (€7).

Alleen al uit deze combinaties blijkt dat de kokkin een goed gevoel heeft voor smaken en structuren (ze bekent dat ze jaren in Italië woonde; dat kan ik geloven) en de sfeer in deze zaak is ook al zo leuk en informeel dat ik met misschien maar een enkel slagje om de arm, Wink kan uitroepen tot één van de leukste ontdekkingen van de laatste tijd.

Bravo!

9,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden