Winkelstraatvereniging Jan Eef stopt ermee

Winkelstraatvereniging Jan Eef stopt ermee. De initiatiefnemers hadden 20.000 euro nodig om de begroting te dichten, maar het lukte niet dat bij elkaar te sprokkelen.

Josien Wolthuizen
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Buurtbewoner Jeroen Jonkers, die sinds de oprichting in 2011 de kar trekt, is teleurgesteld. "We zijn al bijna een jaar bezig om te kijken hoe we meer geld kunnen krijgen, maar we komen uiteindelijk 20.000 euro tekort. Heel jammer dat de vereniging op dit bedrag sneuvelt."

Het idee voor de winkelstraatvereniging op en rond de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West ontstond na de dood van juwelier Fred Hund in 2010. Hij werd bij een overval op zijn winkel doodgeschoten. Het was het dieptepunt in een periode waarin de buurt werd geterroriseerd door een criminele jeugdbende.

Sindsdien probeerde Jonkers samen met bewoners en ondernemers de buurt veiliger te maken. Speerpunten waren een diverser winkelaanbod, het verhogen van het veiligheidsgevoel en meer samenwerking tussen bewoners en ondernemers. Het leverde nieuwe winkels en horecagelegenheden op, waaronder Deli-caat, White Label Coffee en katten­café Kopjes. Acht keer per jaar werd de Mercatormarkt georganiseerd en er waren kerst­acties, zomerconcerten en een beachvolleybaltoernooi. Ook was er een bureau dat bemiddelde tussen ondernemers en eigenaren van leegstaande winkelpanden.

Financiële doodsteek
Jan Eef werkte sinds de oprichting met een constructie waarin zzp'ers uit de buurt een bijdrage leverden door diensten aan te bieden voor een derde van hun tarief.
Toch werd die constructie recent door de gemeente - die als opdrachtgever functioneerde - stopgezet en werd ook de subsidie steeds verder teruggebracht.

De financiële doodsteek kwam toen een meerderheid van de ondernemers uit de buurt tegen een nieuwe termijn van de Bedrijven Investeringszone (BIZ) stemde. Dat is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers samen investeren in de kwaliteit van hun omgeving. Ze dragen daarvoor een paar honderd euro per jaar af, die rechtstreeks kan worden geïnvesteerd in het winkel­gebied. Dat geld ging voor een aanzienlijk deel naar Jan Eef. De BIZ liep op 31 december 2016 af, waarmee een belangrijke inkomstenbron verdween.

Jeroen Jonkers Beeld Bram Belloni/31pictures.nl
Jeroen JonkersBeeld Bram Belloni/31pictures.nl

Volgens Jonkers is het draagvlak onder ondernemers nog steeds groot, ondanks dat 65 procent tegen een nieuwe BIZ stemde. "Onder de tegenstemmers zijn ook mensen die ons initiatief steunen, maar geen geld hebben om eraan bij te dragen."

'Doodzonde'
Stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester zegt het 'doodzonde' te vinden dat Jan Eef stopt. "Maar we kunnen niet eeuwig doorgaan met subsidiëren. We hebben ze gevraagd inzichtelijk te maken waar die 20.000 euro precies voor nodig is, omdat we alleen op grond van activiteiten kunnen subsidiëren. Dat deden ze niet."

"Onzin," zegt Jonkers. "De ambtenaren van het stadsdeel weten precies wat we doen en waar het geld voor nodig is. We werken al sinds de oprichting met ze samen. Het maakt me verdrietig dat Bouwmeester dit zegt."

Op 24 juni kan op de Mercatormarkt afscheid worden genomen van Jonkers en zijn team.

Lees ook: Nieuwe maatregelen moeten rust in de Jan Eef terugbrengen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden