Winkels strikter bij inkoop om voedselfraude

Na ophef over paardenvlees dat als rundvlees werd verkocht en biologische eieren die niet biologisch bleken, gaan winkels strengere voorwaarden stellen bij de inkoop. In de hele voedselketen is afgesproken om producten waarvan wordt getwijfeld aan de kwaliteit, niet meer in te kopen.

De vleesgroothandel van verdachte Willy Selten, waar grote hoeveelheden paardenvlees werden aangetroffen Beeld ANP
De vleesgroothandel van verdachte Willy Selten, waar grote hoeveelheden paardenvlees werden aangetroffenBeeld ANP

Boefjes en boeven moeten uit de keten, meldde Marc Jansen (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) donderdag. Hij deed dat bij de presentatie van de maatregelen die de 'taskforce voedselvertrouwen' heeft ingesteld om het vertrouwen in voedingsmiddelen te herstellen. De werkgroep ging dit voorjaar aan de slag nadat bleek dat paardenvlees was verkocht als rundvlees. 'Het voedsel is veiliger dan ooit, maar aan het bedrijfsleven de taak om dat nog beter te garanderen', meent Jansen.

Om zeker te weten dat iets echt is wat het is, moeten winkels alleen zaken doen met andere bedrijven die zijn aangesloten bij goedgekeurde kwaliteitssystemen en voldoen aan de zwaarste eisen. De sector houdt zelf bij wie hier wel en wie er niet aan meedoet. Bedrijven die niet op deze 'witte lijsten' staan, krijgen meer aandacht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en betalen daar ook zelf de rekening voor. De boetes worden verdubbeld.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hebben het actieplan donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Dijksma en Schippers zijn blij met de stappen in de vlees-, zuivel- en diervoedersector.

'De consument moet kunnen vertrouwen op zijn voedsel. De overheid zal gerichter gaan controleren op voedselfraude en de boetes verhogen', kondigt Dijksma aan. 'De consument moet zeker weten dat erin zit wat erop staat en dat het veilig is. Fraude en misleiding zijn ontoelaatbaar', benadrukt Schippers die met deze aanpak vooral de mensen wil weren die snel geld willen verdienen.

Tweede Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) ziet goede dingen in het plan. Maar zij mist bijvoorbeeld een wettelijke meldingsplicht als winkels een partij krijgen aangeboden die ze niet vertrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden