Winkels Oilily blijven dicht

De doorstart is definitief van de baan. Alleen het merk Oilily is verkocht aan Willem Olsthoorn, die het modebedrijf in de jaren zestig heeft opgericht. Foto ANP/Ade Johnson Beeld
De doorstart is definitief van de baan. Alleen het merk Oilily is verkocht aan Willem Olsthoorn, die het modebedrijf in de jaren zestig heeft opgericht. Foto ANP/Ade Johnson

AMSTERDAM - Oilily maakt geen doorstart. De curator is er niet in geslaagd het failliete modebedrijf uit Amsterdam te verkopen. De winkels zijn dicht, de meer dan zeshonderd werknemers zijn hun baan kwijt.

Curator Marc Molhuysen verwachtte vorige maand nog dat Oilily een snelle doorstart zou maken. Vijftien tot twintig mogelijke kopers hadden zich bij hem gemeld voor het modebedrijf, dat begin april failliet ging. De winkels bleven zolang gewoon open.

Die doorstart is definitief van de baan, zegt Molhuysen. Hij heeft alleen het merk Oilily verkocht. Dat is deze week in handen gekomen van Willem Olsthoorn, die het modebedrijf in de jaren zestig heeft opgericht.

Olsthoorn wil nog niet vertellen wat zijn plannen zijn met het merk.

De meeste mogelijke kopers hebben zich de afgelopen weken teruggetrokken zonder dat ze een bod hadden gedaan, aldus Molhuysen. En als er een bod kwam, was dat te laag. ''Het is toch een moeilijke tijd in de modewereld,'' verklaart de curator.

De biedingen die wél binnenkwamen, hadden allemaal betrekking op het merk. Voor de winkels was slechts beperkt interesse.

Dit betekent dat de tachtig winkels van Oilily, waarvan twee in Amsterdam, dicht zijn. Bij het modebedrijf werkten 625 mensen, van wie 175 in Nederland. Die zijn inmiddels ontslagen.

Het modebedrijf maakte kleding voor kinderen en vrouwen. In 2003 verkocht oprichter Olsthoorn het bedrijf, na een aantal mindere jaren, aan twee investeerders: H2Equity en ABN Amro. Dit jaar kwam Oilily in handen van het Amsterdamse echtpaar Age Hollander en Lea Ward, dat de investeerders uitkocht.

Hollander was via H2Equity al betrokken bij het modebedrijf, maar besloot het op persoonlijke titel en met eigen geld voort te zetten.

In maart verklaarde Hollander tegen deze krant dat Oilily 'gezond genoeg is'. Enkele weken later ging het bedrijf failliet.

Molhuysen heeft nog geen onderzoek gedaan naar het faillissement en kan dus niet verklaren waarom het bedrijf zo snel na de overname ten onder is gegaan.

Of er wellicht sprake is van een opzetje, weet hij niet. ''Maar ik kan niet verzinnen hoe iemand hier beter van wordt.'' (MICHIEL COUZY)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden