Update

Winkels Noord mogen op zondag weer open

Huub Rijper reageert blij op de uitspraak. ''Het gezond verstand heeft gezegevierd. Dit is wat de klanten willen. Ik loop nu met gebak in mijn handen richting kantine.'' Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Vanaf 12 juli mogen alle winkels in Noord op zondag weer open. Donderdagavond laat besloot de deelraad in te stemmen met het wijzigen van de Verordening op de Winkeltijden. Maar de soap gaat door.

Huub Rijper, eigenaar van de C1000 op het Buikslotermeerplein, kan opgelucht ademhalen. Zijn winkel kan legaal weer open op zondag en hij hoeft dan ook geen dwangsommen meer te verwachten. Maar de soap rond het op zondag openstellen van de winkels in Noord is voorlopig nog niet ten einde. De eerste rechtszaak is alweer aangespannen.

De discussie om de zondagsopenstelling begon vorige zomer. De C1000 ging toen open, omdat Rijper met lede ogen zag dat zijn klanten in de rij stonden voor de kassa van supermarkten aan de overkant van het IJ die wel open waren. Rijper verzon een list om vaker dan de in het stadsdeel toegestane twaalf keer per jaar de deuren te kunnen openen. Hij vroeg met succes ontheffingen aan, waarbij hij zich beriep op exotische feestdagen, zoals de Franse Grootmoederdag, de Chinese Dag van het Kind en de Tsjechische Johannes Husdag.

Vanwege oneerlijke concurrentie gingen andere winkels in de buurt tegen de vergunningverlening door stadsdeel Noord in beroep, wederom met succes. In reactie daarop besloot het stadsdeel in december een proef te beginnen waarbij alle winkels in het stadsdeel volgens een toeristisch regime elke zondag open mochten. Ook daartegen ging de groep winkeliers in beroep. De rechter hield de proef tegen, omdat hij in strijd zou zijn met de Winkeltijdenwet.

De afgelopen weken moest het stadsdeel, tegen zijn eigen zin, elke winkel die toch open ging op zondag een dwangsom opleggen. De C1000, die deze maand steeds open was op zondag, kreeg daarom tot drie keer een boete van 15.000 euro.

Huub Rijper reageert dan ook blij op de uitspraak: ''Het gezond verstand heeft gezegevierd. Dit is wat de klanten willen. Ik loop nu met gebak in mijn handen richting kantine.''

Ook het stadsdeel reageert positief. Stadsdeelvoorzitter Rob Post: ''We zijn verheugd met de uitspraak van de deelraad. In deze tijden van recessie moeten de winkels alle mogelijkheden hebben om de benodigde omzet te draaien. Dus ook op zondag, als ze dat zelf willen.''

Het besluit van de deelraad hoeft niet te betekenen dat de supermarkt ongestoord open kan zijn op zondag. De concurrerende winkeliers hebben namelijk al aangekondigd weer naar de rechter te stappen om te proberen het besluit van de deelraad terug te laten draaien.

Ed Slooten, eigenaar van de Plusmarkt in de Banne, laat het er samen met 65 andere ondernemers niet bij zitten. ''Op 3 juli aanstaande is er een kort geding. Er is geen toerisme in Noord. Dat weet iedereen. Daarnaast moet de Winkeltijdenwet gewoon nageleefd worden in Nederland.''

Rijper is niet bang voor zijn aanklagers. ''Het besluit is donderdag op de juiste manier genomen, dus ik heb er veel vertrouwen in dat het stand houdt.'' (FRANCISCA MEBIUS)

Foto Amaury Miller, website: www.amaurymiller.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden