Winkels mogen voorlopig nog eventjes een wijntje schenken

Modewinkels, kappers  en boekhandels die hun klanten af en toe een wijntje inschenken, kunnen daarmee vooralsnog doorgaan. Slijters, die bezwaar maken tegen branchevervaging, moeten van de Haagse rechter maar individuele gemeentes aanpakken akls deze niet willen ingrijpen.

In een winkel mogen twee drankjes per gast worden geschonken.Beeld Roy del Vecchio

De Slijtersunie, die vooral zelfstandige slijters vertegenwoordigt, kreeg woensdag nul op rekest in een kort geding die het tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had aangespannen. Die lanceerde eerder dit jaar een proef waarbij gemeenten een jaar lang kunnen experimenteren met het mengen van winkels en horeca.

Modewinkels, kappers of boekhandels mogen daarbij bier en wijn schenken aan klanten, maximaal twee glazen per persoon, of drank verkopen bij aanverwante producten, zoals boeken.

Volgens de Slijtersunie is dat verboden volgens de Drank- en horecawet. De Haagse rechtbank spreekt zich daar vandaag niet over uit, maar VNG doet volgens de rechter niets verkeerd, 'gezien de beperkte rol die VNG bij de uitvoering van de proef door de gemeenten heeft.'

"Omdat de beslissing om deel te nemen aan de pilot en de wijze van uitvoering bij de individuele gemeentebesturen ligt, is door de Slijtersunie onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de VNG iets doet wat niet mag," aldus de uitspraak.

De rechter oordeelt dat de slijters niet bij VNG moeten zijn, maar bij de individuele gemeenten. Die moeten immers volgens de wet toezicht houden op de naleving.

Geen geld
De Slijtersunie had eerder al laten weten geen geld te hebben om elke gemeente apart aan te pakken. Tot nu toe doen 36 gemeenten mee aan de proef. De slijters hadden eerder 23 daarvan gesommeerd te handhaven, maar kreeg daarbij steeds nul op rekest.

Het slijtersverbond gaat nu alsnog stapsgewijs juridisch stappen nemen tegen gemeenten. "We vinden de uitspraak teleurstellend," zegt voorzitter Ron Andes, "maar we zetten onze strijd voort." Later deze maand wordt de eerste zaak al gevoerd, tegen de gemeente Nieuwegein. Vorige maand wist de Unie de gemeente Zwolle te dwingen wijnverkoop bij een boekhandel te voorkomen.

Overlevingsstrijd
Voor de zelfstandige slijters is de strijd tegen het schenken en verkoop van wijn en bier bij winkels een deel van hun overlevingsstrijd. Accijnsverhogingen en internethandel hebben de afgelopen twee jaar 75 miljoen euro omzet bij de branche weggeslagen.

Vorige maand ging slijterijketen Mitra failliet, inclusief 23 eigen zaken en de webwinkel. De 150 franchisehouders staan formeel buiten het faillissement, maar komen in de problemen nu ook deze week Mitra-moeder Dirkzwager, die ook de groothandel bezit, meegetrokken.

Slijters hebben het moeilijk. Keten Mitra ging, na eerder tevergeefs al een groot aantal zaken te hebben gesloten, deze week failliet. De circa 150 zelfstandigge vestigingen blijven vooralsnog openBeeld Klaas Fopma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden