Winkels Kraaiennest op de fles

Archieffoto van winkelcentrum Kraaiennest. Foto Peter Elenebaas Beeld
Archieffoto van winkelcentrum Kraaiennest. Foto Peter Elenebaas

AMSTERDAM - Van de 36 ondernemers in het zieltogende winkelcentrum Kraaiennest in Zuidoost, in de Bijlmer, kan slechts een klein deel mee naar het nieuwe winkelcentrum De Kameleon.

Tot nog toe hebben slechts acht winkeliers een intentieverklaring voor een overgang naar de nieuwbouw.

De overgrote meerderheid van de winkeliers wordt door projectontwikkelaar De Principaal niet sterk genoeg bevonden voor een doorstart in het nieuwe winkelcentrum dat later dit jaar wordt opgeleverd. Een groot aantal ondernemers heeft forse huurachterstanden opgebouwd, soms wel tot twee jaar, ondanks een verlaging van de huursom. Het stadsdeel heeft een bedrijfsadviseur ingeschakeld om deze winkeliers te helpen met het saneren van hun schulden en het vinden van een nieuwe baan.

Vooruitzichten somber
Voor het komende jaar zijn de vooruitzichten somber, stelt het stadsdeel in een brief aan de deelraad. De verwachting is dat de leegstand in het oude winkelcentrum verder zal toenemen. Voor de korte tijd dat Kraaiennest nog bestaat, zijn de vestigingskosten voor ondernemers te hoog. Ook De Principaal zegt geen geld meer te willen steken in het winkelcentrum.

Het stadsdeel laat weten zich te zullen inspannen om leegstand zoveel mogelijk te voorkomen. Als het nieuwe winkelcentrum De Kameleon wordt opgeleverd, zal Kraaiennest worden gesloopt.

Ook de warenmarkt naast het winkelcentrum, twee dagen per week, staat ter discussie. De marktkooplieden hebben laten weten dat de omzetten op dinsdag sterk teruglopen. Zij hebben verzocht de dinsdagmarkt te verplaatsen naar het Anton de Komplein. Het stadsdeel gaat de mogelijkheid hiervan onderzoeken. (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden