Winkels Buikslotermeerplein in de uitverkoop

Vastned heeft zijn winkelbezit in Amsterdam-Noord onder de prijs verkocht. De panden in winkelcentrum Buikslotermeerplein komen in handen van een nieuwe Nederlandse eigenaar.

Herman Stil
Winkelcentrum Boven 't Y Beeld Floris Lok
Winkelcentrum Boven 't YBeeld Floris Lok

Het beursgenoteerde Vastned zat al langer in zijn maag met de winkels in Noord, waaronder het leegstaande V&D-complex en twee losse winkelpanden. Pogingen om na het faillissement van V&D begin dit jaar een permanente oplossing te vinden voor de torenhoge leegstand, zijn tot nu op niets uitgelopen.

Potentiële partijen, waaronder Decathlon, Topshop en het Canadese warenhuis Hudson's Bay, die zich in het hele land over V&D-wezen ontfermen, lieten weten niet geïnteresseerd te zijn. Wel had de plaatselijke H&M plannen om zijn vestiging in het complex uit te breiden. Momenteel is in een deel van het pand een tijdelijke uitverkoopwinkel gevestigd.

Urban Interest
Vastned heeft zijn winkels aan het Buikslotermeerplein nu verkocht, samen met winkelcentrum Overvecht in Utrecht en acht winkels in Den Haag. De verkoop levert het bedrijf 46,7 miljoen euro op, wat gemiddeld 6 procent onder de boekwaarde van de panden ligt. Hoe veel is ingeleverd in Noord, wil Vastned niet zeggen.

De winkels zijn gekocht door het Haagse Urban Interest, dat veel meer buurtwinkelcentra uitbaat, waaronder het Utrechtse Kanaleneiland, dat nu wordt herontwikkeld. Een woordvoerder kan nog niet zeggen wat de plannen zijn in Noord.

Kansloos winkelbezit
Vastned is, net als andere beursgenoteerde winkelbeleggers als Corio en Unibail-Rodamco bezig zijn bezit in perifere winkelgebieden om te ruilen voor bezit in topwinkelstraten. Naast de verkoop aan Urban Interest is dinsdag nog eens voor bijna 17 miljoen euro los winkelbezit verkocht in onder meer Almere, Bussum en Leiden aan particuliere beleggers.

Het bedrijf heeft direct in de Amsterdamse Leidsestraat, hoek Koningsplein voor 5,7 miljoen euro het winkelpand waarin Amsterdam Cheese Company is gevestigd gekocht. De bovenverdiepingen zullen worden verbouwd tot woonruimte. Vastned bezit daarmee nu zes winkelpanden in de topwinkelstraat, naast panden aan de Heiligeweg en de P.C. Hooftstraat.

Vastned wil tenminste 75 procent van zijn bezit in zulke topwinkelgebieden hebben; met de transacties van dinsdag is dat percentage nu 73 procent. Vastneds winkelbezit staat voor 1,6 miljard euro in de boeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden