Winkeliers van Intertoys komen met eigen speelgoedketen

De scheuring in speelgoedland is compleet. Winkeliers van het zwalkende Intertoys zetten met winkelgigant Euretco hun eigen speelgoedketen op. ‘We willen af van het imago van dozenschuivers.’

Hans de Groot in Intertoys dat later de testwinkel wordt van de nieuwe speelgoedformule. ‘Ik ga zeker vijf jaar door.’Beeld Marc Driessen

In februari nog moest hij zijn speelgoedzaak laten bewaken toen boze klanten stennis kwamen schoppen omdat hun Intertoyscadeaukaarten niet meer werden geaccepteerd. Nu staat Hans de Groot aan de basis van een nieuwe speelgoedketen. “Wij zijn de testwinkel van de nieuwe formule Jase & Joy,” zegt de Amstelveense speelgoedondernemer. “Vanaf 15 november zijn we een totaal nieuwe winkel.”

De nieuwe speelgoedketen is onderdeel van franchisegigant Euretco, die met 2400 zelfstandige winkels van Intersport, Runnersworld, Hubo, Decorette en Libris al goed aanwezig is in de winkelstraat. “Maar we misten nog een speelgoedformule,” zegt Miriam de Bruin van Euretco. “Toen we hoorden dat Intertoys failliet was, zagen wij de kans.”

Met de Amstelveense winkel doen bij aanvang nog zeven winkeliers met negen zaken mee, waaronder in Purmerend en Bussum. “Via via hadden we wel in de gaten dat een aantal Intertoysondernemers zoekende was. Deze mensen zijn bereid in het diepe te springen. Maar de potentie is veel groter. Je zet dit niet op poten voor negen winkels, de bedoeling is dat we groeien. Onze ambitie gaat verder dan Nederland. In Duitsland en België zijn nog nauwelijks speelgoedfranchises.”

Volgens De Groot steken al andere voormalige Intertoyscollega’s hun licht bij hem op. “Een hoop franchisehouders heeft dit voorjaar nog bij Intertoys getekend, die afspraken lopen in april af. Tenzij Intertoys zich anders gaat opstellen, verwacht ik dat er dan veel zullen afhaken.”

Net van school

De bizarre tocht die Intertoys de afgelopen twee jaar maakte, is debet aan de muiterij. Intertoys werd twee jaar geleden losgeweekt van Blokker Holding om daar via een Britse investeerder die de ketens failliet liet gaan en het Portugese Green Swan met grotere beloften dan realiteitszin, deze zomer weer terug te keren.

De Groot ziet geen heil meer in samenwerking. ”Ik zag in mijn tijd bij Intertoys de neergang al aankomen. We werden overgenomen door moderne managers zonder kennis van speelgoed en inkopers die net van school kwamen en zich meteen category manager gingen noemen.”

Afgelopen juni wees hij Intertoys de deur, na 43 jaar. “De contracten die je nu moet tekenen zitten zo in elkaar dat er weinig ruimte is om zelf te ondernemen. En de marge staat nog verder onder druk door de nieuwe formule en de fee van de franchisegever.”

Hij wil zich evenmin aansluiten bij formules als Top1toys of Toychamp. “De speelgoedverkoop is zo veranderd, je moet wel met iets nieuws komen. Dat was ook de reden dat ik met Jase & Joy wilde meedoen, anders was ik met pensioen gegaan. Ik ga nu zeker vijf jaar door.”

“We willen af van het imago van dozenschuivers. De consument meer betrekken bij het product.” De wilde plannen van de vorige eigenaar zijn van tafel. “Alles moest experience worden. Dat zag er prachtig uit in een proefwinkel van 2500 vierkante meter, wat niet gaat werken in mijn zaak van 400 vierkante meter. We zijn geen pretpark. Bij ons wordt speelgoed gedemonstreerd. Als je alles maar door kinderen laat uitproberen, dan weet ik al hoe dat uitpakt. Ik wil geen kindercrèche worden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden