Winkeliers vaak slachtoffer criminaliteit

UPDATE: AMSTERDAM - Bijna 80 procent van de Amsterdamse winkeliers heeft in 2007 te maken gehad met een of meer misdrijven.Daarbij ging het vooral om diefstal en bekladding, blijkt uit een onderzoek dat de gemeente maandag naar buiten heeft gebracht.

De toename van de criminaliteit onder winkeliers is niet nieuw. Eerder bleek al dat het aantal overvallen op ondernemers flink is toegenomen. Het onderzoek, de zogeheten Scorekaart Veilig Ondernemen, toont verder aan dat een derde van de winkeliers in de hoofdstad zich wel eens onveilig voelt in het eigen bedrijf.

Vooral de winkelgebieden in het centrum, zoals het gebied rondom de Burgwallen-Oude Zijde en de Nieuwmarkt/Lastagne, komen als het minst veilig uit de bus. Ondernemers geven daarbij echter aan dat zij dit niet zo ervaren. De veiligste winkelgebieden zijn te vinden in de stadsdelen Zuideramstel, Oud-Zuid en aan de rand van de binnenstad.

De gemeente heeft onlangs samen met de politie, Kamer van Koophandel, het MKB en de Amsterdamse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland maatregelen ontwikkeld om de situatie voor ondernemers te verbeteren. De politie gaat bijvoorbeeld extra surveilleren, onder meer met motoren en een helikopter.

Verder heeft de gemeente een stimuleringsregeling gemaakt die ondernemers compenseert in de kosten die zij maken voor de beveiliging van hun bedrijf. Ook kunnen winkeliers trainingen volgen om hun weerbaarheid te vergroten en diefstal van personeel zoveel mogelijk te voorkomen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden