Winkeliers krabbelen op na 15 jaar bouwoverlast Ferdinand Bolstraat

Na 'een hel die 15 jaar duurde', is vrijdag echt de allerlaatste nieuwe straatsteen gelegd in de Ferdinand Bolstraat. Ondernemers slaken collectief een zucht van verlichting.

Julia Cornelissen
Over de volle lengte de Ferdinand Bolstraat bekijken, het kan weer. Beeld Marc Driessen
Over de volle lengte de Ferdinand Bolstraat bekijken, het kan weer.Beeld Marc Driessen

Wie fietste niet om de laatste jaren, ter vermijding van de bouwput Ferdinand Bolstraat met zijn schots en scheef geplaatste blauwe bouwhekken? Ondernemers hebben het gemerkt.

"Weinig passanten, bijna geen nieuwe klanten, wij moesten het al die jaren hebben van de vaste klanten die we al hadden," zegt Thijmen de Loos van Simon Levelt. De winkel zit al sinds 1994 in de straat, nabij de kruising met de Van Ostadestraat, waar de laatste straatsteen gisteren feestelijk werd ingelegd.

Nieuwe winkels hadden het nog moeilijker. Ingrid Rohde startte vier jaar geleden in de Ziggowinkel, 'midden in de ellende'. "Toen zou de straat bijna klaar zijn, volgens de gemeente. Wat bleek, ze zeiden dat ieder jaar."

"Ik ben op een gegeven moment gestopt met het openmaken van brieven van de gemeente," beaamt De Loos van Simon Levelt. Rohde kon net blijven bestaan, veel andere winkels lukte dit niet. Ook sommige grote ketens, zoals Kentucky Fried Chicken, redden het niet.

De gezusters Therese en Bianca Blom overleefden met hun Febo in de Ferdinand Bol door schadevergoedingen van de gemeente. "Maar het drama had niet langer moeten duren. Steeds moeten watertrappelen om het hoofd boven water te houden, is niet te doen," zegt Therese. De zussen hadden last van hekken tot aan de luifel, stof en herrie. "We zaten zelfs geregeld zonder stroom."

Omdat de Noord/Zuidlijn uiteindelijk meer bezoekers naar de straat zal brengen, schoten de huren alvast omhoog. Panden werden bijna 20 procent duurder.

Bangmaken met veel informatie
Maar nu schijnt er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. "De omzet schiet omhoog," zegt Therese van Leeuwen-Blom. Volgens De Loos krijgt iedereen in de straat er echt weer zin in.

Om ondernemers van meer informatie te voorzien, werd Elisabeth Koop vorig jaar aangesteld als straatmanager. "Ze kregen hier bijzonder weinig informatie. Zo gebeurde het dat winkeliers 's ochtends bij hun zaak aankwamen en er niet in konden, omdat de straat ineens open lag. Ik maak ze nu liever bang met heel veel informatie, zodat het daarna alleen maar kan meevallen."

Koop begon een wekelijkse e-maillijst met uitleg over de werkzaamheden en ze blies de ondernemersvereniging nieuw leven in. De Loos en Rohde zijn nu bezig een straatfestival en een postercampagne te organiseren. "We werken met de hele buurt samen om mensen hierheen te trekken."

Bij Slijterij Boorsma spreekt een aantal klanten inderdaad verheugd over de ruimte op de stoep. Maar niet iedereen heeft vertrouwen. Bewoonster Mienke Knipscheer is moedeloos geworden van de afgelopen jaren. "Ik heb de straat al eerder open zien gaan en daarna weer dicht."

De ondernemers zijn blij als de metro over een tijdje ook eindelijk gaat rijden. "Maar," zegt De Loos, "we denken inmiddels, eerst zien, dan geloven."

Lees ook: Zo gaat het gigantische metrostation De Pijp eruit zien

Aanvulling 07-09: In een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat Haastje Repje failliet is gegaan. Dat is onjuist: de winkel is verhuisd naar Van Woustraat 64.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden