Winkeliers Jan Evertsenstraat verdeeld over cameratoezicht
Preventief fouilleren mag niet meer en West wil in de Jan Evertsenstraat geen camera's. Maar sommige winkeliers voelen zich onveilig. 'Hang die dingen gewoon op.'
De naam Jan Evertsenstraat is al jaren verbonden aan gewelddadige overvallen en intimidaties. Met de dood van juwelier Fred Hund, die in 2010 omkwam bij een overval op zijn zaak kreeg de straat landelijke bekendheid. Tot overmaat van ramp werd dezelfde juwelierswinkel eind mei van dit jaar wéér overvallen, ditmaal was de opvolger van Hund het slachtoffer. De kogels vlogen hem om de oren.
De brutale overval raakte oud zeer in de straat. Burgemeester Eberhard van der Laan zag aanleiding de bestaande aanwijzing als veiligheidsrisicogebied, waarbinnen onder meer preventief fouilleren mogelijk is, te verlengen tot 1 oktober.
Maar 1 oktober is voorbij. Is het nu dan ook rustig in de straat?
Veel winkeliers zien weinig verbetering. Zij pleiten dan ook al jaren voor de inzet van permanente beveiligingscamera's op straat. In de Jan van Galenstraat, even verderop, zijn die al wel geïnstalleerd.
Vaak bang
De meeste winkeliers willen niet met hun naam in de krant, maar laten wel weten dat er wat hen betreft weinig merkbare verschillen zijn. 'Ik ben nog steeds vaak bang,' zegt één van hen. 'Er hangen hier nog vaak groepjes jongeren rond die voor een onveilig gevoel zorgen. Ze maken af en toe zelfs gebaren naar elkaar alsof ze een winkelruit inslaan.' Een winkeleigenares vertelt dat haar volwassen dochter 's avonds liever niet alleen de straat op gaat. 'Mijn man loopt dan met haar mee naar huis.' Cameratoezicht zou wat hen betreft zeker helpen.
Dat denkt ook schoenmaker Nihat Kozan. Hij is zelf niet bang voor overvallers, maar hij is wel een groot voorstander van cameratoezicht in de straat. 'Op die manier kun je toch beter checken waar die gasten naartoe rijden als ze iets doen. En het schrikt af.'
Privacyredenen
Volgens Jeroen Jonkers van winkelstraatvereniging Jan Eef ligt het iets genuanceerder. 'Ongeveer de helft van de ondernemers wil cameratoezicht op straat,' zegt hij. De winkelstraatvereniging is dan ook 'gematigd positief' over het plan. Jonkers: 'Een deel van de mensen is helemaal niet bang en heeft er geen behoefte aan. Het andere deel geeft aan het wel prettig te vinden als er camera's worden opgehangen.' Stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester zegt dat hij er mede om privacyredenen geen voorstander van is.
'Onzin,' zegt schoenmaker Kozan. 'Privacy hebben mensen in hun slaapkamer. Als je op straat loopt en je hebt niks te verbergen, is er niks aan de hand. In het centrum hangen toch ook allemaal camera's?'
Het is een veelgehoord standpunt onder de ondernemers in de straat. Tegenstanders van camera's zijn moeilijk te vinden. 'Hang ze gewoon op, dan zijn we ook van dat eeuwige gezeur af,' zegt één van de winkeliers.
En misschien gebeurt dat alsnog. Burgemeester Eberhard van der Laan kan besluiten het stadsdeel te passeren.
Hij buigt zich - met de korpschef en de hoofdofficier van justitie - volgende week over de kwestie.