Winkeliers en verhuurders sluiten broze vrede over huur

Winkeliers en vastgoedeigenaren hebben vrijdag - vrijblijvende - afspraken gemaakt om tezamen de coronacrisis door te komen. Daarmee moet, met steun van de grote banken en het ministerie van Economische Zaken, een einde komen aan het geruzie over huren. “Hiermee kunnen we voorzichtig vooruit kijken.”

Ondanks lege winkelstraten willen verhuurders toch de huur gewoon innen.Beeld ANP

De afgelopen weken ontstond zowel ophef over winkeliers die door verhuurders onder druk werden gezet om ondanks de coronacrisis en winkelsluitingen huur te blijven betalen als over veelal grote winkelketens die eenzijdig besloten hun huurbetalingen te staken.

Een eerste poging om tot een akkoord te komen, leverde eind vorige maand een halfslachtige oproep op nadat een voorstel om de huren te delen was gestrand. Sindsdien is verder gepraat tussen de brancheorganisaties voor winkeliers (Detailhandel Nederland, Inretail) en die van vastgoedbezitters (IVBN, Vastgoedbelang).

Steunakkoord

In het ‘Steunakkoord voor de Nederlandse retailsector’ is vrijdag afgesproken dat winkeliers die tussen april en juni meer dan 25 omzet verliezen, drie maanden uitstel krijgen van tenminste 50 procent van de huursom. Na drie maanden wordt bekeken wat het omzetverlies is geweest om ‘mogelijke kwijtschelding van betalingsverplichtingen’ vast te stellen.

In die periode beloven verhuurders geen winkeliers uit hun zaak te zetten - wat wettelijk gezien toch pas na drie maanden huurachterstand mogelijk is. Winkeliers moeten daarentegen hun zaak zo veel mogelijk proberen open te houden, om nog wat omzet binnen te halen.

Afgesproken is ook dat grote internationale ketens en Nederlandse winkeliers met vestigingen in het buitenland ‘maatwerkafspraken’ kunnen maken, maar ‘alleen bij een constructieve opstelling van de retailer’.

Startpunt

“Dit is een basis, een startpunt voor afspraken die nog moeten komen,” zegt topman Jeroen Lokerse van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield die als technisch voorzitter de onderhandelingen leidde. “Het was heel lastig tot dit resultaat te komen, maar heel moedig dat het uiteindelijk is gelukt om de verhoudingen tussen huurders en verhuurders niet verder te laten polariseren.”

“Het zijn hele lange dagen geweest. Maar de partijen hebben uiteindelijk allemaal begrip voor elkaars belangen gehad. Er is veel leed op de winkelmarkt. Zowel voor kleine winkeliers als grote huurders, maar ook voor grote beleggers zoals pensioenfondsen of particuliere beleggers voor wie hun bezit hun oudedagsvoorziening is.”

“Er is door vele partijen water bij de wijn gedaan. Ik vind het knap hoe deze spelers in staat zijn geweest elkaar toch te vinden. Dit is een heel belangrijke basis om straks samen verder te gaan. Het is nu nog onduidelijk hoe deze crisis eindigt. Maar hiermee kunnen we voorzichtig vooruit kijken. Ik hoop dat dit het vastgoed en de winkeliers weer vertrouwen geeft. Dat zien we ook terug in het feit dat winkels weer open gaan.”

Grote banken

Volgens het akkoord zijn de grote banken bereid zowel vastgoedpartijen als winkeliers met leningen tot 2,5 miljoen euro zes maanden uitstel van aflossing te geven - voor grotere bedragen worden apart afspraken gemaakt.

Aan het akkoord zitten wel haken en ogen. Zo is de oproep vrijblijvend. Zowel de winkeliersorganisaties als de vastgoedverenigingen vertegenwoordigen hun leden niet direct. Individuele verhuurders die hun eigen plan trekken - of winkelketens die vasthouden aan hun weigering huur te betalen - hoeven zich niet aan de afspraak te houden.

Ook is de horeca niet bij het akkoord betrokken. De huursituatie voor cafés, restaurants - die verplicht zijn gesloten - en hotels is zo mogelijk nog nijpender dan van winkeliers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden