Winkeliers binnenstad willen niet overal 24-uursopening

Winkeliers en bewoners uit de binnenstad willen dat de 24-uursopening van winkels niet gaat gelden voor de drukke delen van het centrum. Vooral toeristenwinkels zullen hun deuren dag en nacht open laten, vrezen ze.

Bieringa: 'De straten hebben al zo veel te stellen met de drukte' Beeld anp
Bieringa: 'De straten hebben al zo veel te stellen met de drukte'Beeld anp

Negen winkeliers- en bewonersverenigingen van onder meer de Wallen, Nieuwmarkt, de Hoogstraten, Zeedijk en wijkberaad D'oude Binnenstad hebben zich tot de gemeente gewend in een gezamenlijke brief.

Deze week sloot de inspraak op het voornemen van de gemeente om te experimenteren met flexibele winkeltijden in het centrum, een initiatief van coalitiepartijen D66 en VVD.

De hele nacht open
Dit betekent dat winkeliers die daar behoefte aan hebben hun zaak de hele nacht mogen openhouden. Op dit moment gelden openingstijden van zes uur 's ochtends tot tien uur 's avonds.

Het idee achter dit experiment was tweeledig: Amsterdammers, met name drukke tweeverdieners, en toeristen die 's avonds nog op straat lopen, krijgen meer mogelijkheden om boodschappen te doen en ondernemers meer vrijheid om geld te verdienen. Dit levert meer banen op, aldus VVD en D66, die het voorstel begin dit jaar indienden.

Sinds die tijd is de situatie in de binnenstad drastisch veranderd, zegt Annemieke Bieringa, straatmanager in de binnenstad, die de brief heeft ingediend. "De drukte is enorm toegenomen, waardoor de Amsterdamse tweeverdiener niet meer naar het centrum komt," zegt ze.

Uitgehold
Het winkelbestand in de binnenstad is uitgehold, buurtzaken hebben plaatsgemaakt voor ijssalons en toeristenwinkels. "Een verruiming van de openingstijden speelt met name toeristenwinkels in de kaart, die willen wel." Met als gevolg: ook 's avonds laat nog winkelende toeristen in de straat. "Nog meer drukte, nog meer troep. Voor wie doen we dit nog?" aldus Bieringa.

De winkeliers en bewoners willen dat een groter deel van de binnenstad wordt uitgesloten van dit experiment. In het voorstel staat dat de 24-uursopening niet zal gelden voor de Wallen, postcode 1012.

Twee kanten op
Ook de omliggende delen zouden moeten vallen onder dit verbod, vinden ze: de Nieuwmarkt, Zeedijk, de Oude en Nieuwe Hoogstraat en Geldersekade. "Die straten hebben al zo veel te stellen met de drukte," aldus Bieringa.

Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 en met Marja Ruigrok (VVD) indiener van dit plan, staat open voor het voorstel van de verenigingen. "We willen juist maatwerk bieden, dus als winkeliers in deze gebieden hier geen behoefte aan hebben, gaan we naar hen luisteren." Paternotte zegt dat hij ook brieven krijgt van winkeliers die juist wel willen meedoen. "Het werkt twee kanten op."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden