Winkelhuur daalt in kwart straten Amsterdam

De huren in de PC Hooftstraat en de Van Baerlestraat zijn juist gestegen. Foto Marcel Antonisse Beeld
De huren in de PC Hooftstraat en de Van Baerlestraat zijn juist gestegen. Foto Marcel Antonisse

AMSTERDAM - In een kwart van de Amsterdamse winkelstraten is door de crisis de winkelhuur dit jaar gedaald. Daaronder, voor het eerst in zeven jaar, ook de tophuren in de Kalverstraat, de Leidsestraat, de Heiligeweg en op de Nieuwendijk.

Ook langs de bouwput van de Noord/Zuidlijn daalden de winkelhuurprijzen. Aan het Rokin zelfs dertig procent.

Dat blijkt uit het jaarlijkse winkelhuuroverzicht dat de gemeente Amsterdam door makelaar DTZ Zadelhoff laat opstellen. De huurprijzen gelden alleen voor nieuwkomers. Bestaande huren blijven vijf tot tien jaar onveranderd.

Vooral winkelstraten buiten de gebaande paden werden goedkoper. Daaronder de belangrijke winkelstraten in West, zoals de Kinkerstraat. Ook de meeste winkelcentra moesten een stap terugdoen, waaronder Boven 't IJ (Noord) en Amsterdamse Poort (Zuidoost).

Op het Gelderlandplein in Buitenveldert stegen de huren. Dat gebeurde ook in de Negen Straatjes. Omdat vooral modeketens een plekje in die winkelbuurt willen, liggen de huurprijzen er per vierkante meter nu tussen de 700 en 900 euro.

Ook de huren in de PC Hooftstraat en de Van Baerlestraat stegen (tot 900 à 1500 euro per vierkante meter). De vraag naar winkelruimte is er onverkort groot, het aanbod beperkt.

De Kalverstraat blijft met huurprijzen tussen de 2200 en 2800 euro per vierkante meter per jaar de duurste winkelstraat van Nederland. Volgens DTZ Zadelhoff staan alleen de tophuren er onder druk. De gemiddelde winkelhuur in de Kalverstraat is het afgelopen jaar gelijk gebleven.¿ (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden