Plus

'Winkelcentrum De Kameleon een no-goarea? Ik merk het niet'

De Kameleon in Zuidoost is veel te gevaarlijk. Althans, dat zegt Blokker, dat na een reeks overvallen uit het winkelcentrum vertrok. Zwaar overdreven, vinden de achterblijvers. 'Maar het is hier geen P.C. Hooftstraat.'

Roelf Jan Duin
Winkelcentrum De Kameleon opende in 2012 de deuren Beeld Marc Driessen
Winkelcentrum De Kameleon opende in 2012 de deurenBeeld Marc Driessen

Voor wat is aangemerkt als 'veiligheidsrisicogebied' doet winkelcentrum De Kameleon op een doordeweekse middag niet bijzonder onveilig, laat staan risicovol aan. Gezellig is een te groot woord, de sfeer is eerder gezapig.

Met wat kwade wil zou je De Kameleon een tochtgat kunnen noemen, maar het waait dezer dagen overal keihard.

Het is niet overdreven druk, maar ook zeker niet uitgestorven. Kortom: een winkelcentrum zoals je er honderden hebt in Nederland, zij het met een iets multicultureler karakter.

Bij de Afrikaanse supermarkt Bigi-Mama vullen dames hun boodschappentrolleys met exotische groenten, de naastgelegen Afro Beauty Shop verkoopt ontelbaar veel soorten haarextensies en in het overdekte gedeelte is 'halal traiteur' Teujib gevestigd tegenover slagerij Medina Al Halal en Toko Atouli.

Maar ook de oer-Hollandse Zeeman, de Wibra en Albert Heijn huizen in het complex dat in 2012 in de plaats kwam van het beruchte winkelcentrum Kraaiennest.

Gewapende overval
Toch besloot Blokker vorig jaar op stel en sprong te vertrekken uit De Kameleon. Het zou er te onveilig zijn voor het personeel en voor het winkelend publiek, vond de winkelketen, die het filiaal in oktober na een gewapende overval sloot.

Daarop spanden de eigenaren van De Kameleon een civiele procedure aan tegen Blokker: dat zou de overval hebben aangewend om onder het huurcontract uit te komen, dat nog tot 2022 duurt.

Vorige week deed de rechter uitspraak: Blokker hoeft voorlopig niet open te gaan. Dat het winkelpersoneel zich onveilig voelt in het winkelcentrum waar vorig jaar in korte tijd vier gewapende overvallen plaatsvonden, is goed voor te stellen, oordeelde de kantonrechter.

Bovendien zou de winkel meermaals zijn beschoten, de kogelgaten zouden nog in de pui zitten.

"Ik heb ze niet kunnen ontdekken", zegt wijkagent Gerard Lokhorst. Hij is bezig met zijn dagelijkse rondje door De Kameleon. Een groet hier, een praatje daar. Lokhorst werkt al sinds 1989 in de Kantershofbuurt en kent er iedereen.

"Ja, er gebeurt wel eens wat, maar een no-go­area, daar merk ik niks van. In Zuidoost moet je een beetje stevig in je schoenen staan, de omgangsvormen zijn hier anders dan in de P.C. Hooftstraat. Maar dat heeft ook zijn charme."

Kraaiennest
Dat er criminaliteit is, zal Lokhorst niet ontkennen. Winkeldiefstal, drugsoverlast, hangjongeren: De Kameleon heeft er last van, maar lang niet in dezelfde mate als vroeger in Kraaiennest (gesloopt in 2013). Daar was het echt unheimisch, herinnert hij zich.

Zeker sinds de nieuwe eigenaren van De Kameleon flink hebben geïnvesteerd in de veiligheid - meer camera's, meer beveiligers - is het er gewoon prima boodschappen doen.

Dat De Kameleon als veiligheidsrisicogebied geldt, is niet alleen maar slecht nieuws, legt Lokhorst uit. De politie kreeg meer bevoegdheden, mensen mogen geen messen op zak hebben en alcohol is verboden op straat.

Maar overlast valt niet volledig uit te bannen: pal naast het winkelcentrum zit een verslaafdenopvang en dus wordt er wel eens gebedeld of gedeald. "Nogmaals, het is Zuidoost," zegt Lokhorst.

Het is lang niet zo erg als Blokker wil doen voorkomen, zegt ook Romeo Jagroep, eigenaar van de Primera en voorzitter van de winkeliersvereniging. "In Kraaiennest ben ik drie keer overvallen, hier nog nooit." Maar hij doet geen uitspraken over wat veel winkeliers in De Kameleon fluisteren over het vertrek van Blokker: zou het niet te maken hebben met hoe slecht de winkelketen ervoor staat?

Blowen en hangjongeren
Richard Stolle van Stadium Capital, een van de twee investeerders die De Kameleon vorig jaar kochten van woningcorporatie De Key, wil ook niet speculeren over de beweegredenen van Blokker. "Maar dat het een levensgevaarlijk gebied is, klopt echt niet. Die overvallen van vorig jaar waren incidenten. Wij hebben fors geïnvesteerd in beveiliging, en sinds oktober is er niets meer gebeurd."

Stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh betreurt dat Blokker het bijltje erbij neergooit. "Vorig jaar zijn er overvallen geweest bij de Big Bazar, de Trekpleister en twee keer bij de dierenwinkel. Dat geeft geen goed beeld."

Dalgliesh wijst erop dat er in de twee jaar daarvoor nul overvallen zijn geweest en dat het stadsdeel samen met de winkeliersvereniging en de politie winkelper­soneel traint om goed om te gaan met gevaarlijke situaties.

"Helaas deed Blokker daar nooit aan mee. Zij hadden hun eigen interne trainingen."

Jagroep wil de impact van een overval heus niet bagatelliseren, maar baalt wel dat de Blokker nu gesloten is. "Leegstand is nooit goed voor een winkelcentrum." Ook Sema Hooper van de Wibra is niet blij met het vertrek van de Blokker. "Je weet niet wat ervoor in de plaats komt."

Nergens last van
Hooper vindt de veiligheid in De Kameleon wel een probleem. "Elke dag wordt er gestolen uit mijn winkel. Er is veel agressie, jongeren hangen hier rond en blowen de hele dag door. Als ik 's avonds na het werk naar mijn auto loop, voel ik mij onveilig." Het is de laatste jaren beter geworden, maar wat haar betreft mag het toezicht nog wel wat strakker. "Onze klanten moeten zich ook veilig voelen."

D'Angelo Magdalena, die zojuist een broodje kip kerrie met flink wat peper en zuur heeft besteld bij Atouli, heeft nergens last van. "Overdag valt het allemaal wel mee. Alleen 's avonds hangen hier veel mensen rond, dan zou er meer politie moeten zijn. Maar ik kom hier graag winkelen hoor."

Hetzelfde geldt Marvin Triebel, die twee maanden vakantie viert in Zuidoost. "Onveilig? Hier? Daar merk ik niks van. Maar misschien heeft dat te maken met mijn werk in Suriname: ik ben daar politieagent, dus zo snel voel ik me niet onveilig."

Lees terug: Blokker wil weg uit Zuidoost na reeks overvallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden