Winkel Tassenmuseum is beste museumshop van de stad

Tien museumwinkels onderzocht Het Parool en Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht - subsidieloos en mede mogelijk gemaakt door weldoener en supermarkttelg Henk van den Broek - heeft de beste shop. Museumwinkels worden steeds belangrijker.

null Beeld Foto: Wendy van Santen, set design - Hans Bolleurs
Beeld Foto: Wendy van Santen, set design - Hans Bolleurs

De allerbeste winkel om te shoppen na een museumbezoek is in het Tassenmuseum. Je hebt net honderden mooie tassen gezien, en dan wil je er zelf ook een.

Het nodigt uit tot kopen, heeft een origineel aanbod dat perfect bij de collectie past en de verkoopsters zijn bijzonder vriendelijk, luidt het juryrapport.

'Een snoepwinkel voor tassen,' noemt directeur Sigrid Ivo de winkel zelf. Ze is erg blij met de eerste plaats in de museumshoptest, maar de winkel is volgens haar juist aan vernieuwing toe. 'We hebben meer ruimte nodig, dus we gaan verbouwen. Steeds meer mensen weten het museum te vinden en ook steeds meer mensen komen alleen voor de winkel.'

Magneet
Volgens onderzoek komen bezoekers in een museum primair voor de collectie, 98 procent gaat eerst naar het museum. Maar als de winkel goed gelegen is - bij voorkeur voor de uitgang, zodat je er wel doorheen móet - en het aanbod betaalbaar en uitgebreid, gaan veel bezoekers voor de bijl. Philine Hofman, hoofd retail bij het Rijksmuseum: 'Mensen komen niet voor een beker of een magneet, ze willen iets van Vermeer, Rembrandt of Van Gogh mee naar huis.'

Museumwinkels zijn sinds de kunstbezuinigingen in 2013 steeds belangrijker geworden. Nu musea cultureel ondernemend moeten zijn, wordt verwacht dat ook meer omzet uit de souvenirshop wordt gehaald. De museumvereniging becijferde dat vorig jaar 45,7 miljoen euro van alle inkomsten van musea uit horeca en winkel komt.

Omzet uit de winkel is bovendien aantrekkelijk omdat het vrij besteedbaar is. Subsidie en sponsorgelden hebben een bepaalde bestemming, winst uit de winkel kan voor alles worden gebruikt, van het restaureren van een schilderij tot het organiseren van een personeelsfeest.

Lees vandaag (7-10) in Het Parool de museumwinkeltest. Met informatie over de beste museumwinkels in de stad. 'Tussen kunst en kassa'

N.B. In het artikel over de museumwinkels in Het Parool ontbreekt per abuis de eerste zin. Die luidt als volgt: Van een goede museumwinkel word je hebberig. Dat is regel één. Het grootste compliment dat Heleen van Ketwich Verschuur echter kan horen is: 'Is dit het vervolg van de tentoonstelling?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden