Update

'Winkel met dichte deur bespaart veel energie'

De Amsterdamse wethouder Marijke Vos (milieu) maakte bekend dat de gemeente voortaan garant staat voor een deel van de lening die ondernemers afsluiten om deuren aan te schaffen die automatisch open en dicht gaan. Foto GPD Beeld
De Amsterdamse wethouder Marijke Vos (milieu) maakte bekend dat de gemeente voortaan garant staat voor een deel van de lening die ondernemers afsluiten om deuren aan te schaffen die automatisch open en dicht gaan. Foto GPD

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Marijke Vos (milieu) heeft winkeliers donderdag opgeroepen hun deuren niet meer steeds open te laten staan. Ze zouden beter het voorbeeld van een lokale drogist kunnen volgen, die bij wijze van proef een automatisch sluitende deur met een zogeheten luchtgordijn installeerde. Dat levert volgens de wethouder een flinke energiebesparing op.

Vos deed de oproep bij de presentatie van de resultaten van de proef bij de drogisterij. Begin dit jaar stond de deur van de winkel enkele weken de hele tijd open. Daarna gebruikte de zaak een tijd een deur die automatisch openging als er klanten naar binnen wilden. Het luchtgordijn ging alleen aan als de deur open was. Dat leidde tot een besparing van 43 procent in de verwarmingskosten.

Uit metingen bleek dat het aantal bezoekers van de winkel niet duidelijk afnam toen de deur niet meer altijd openstond. Ook keken de onderzoekers naar het aantal betalende klanten in vergelijking met drogisterijen van dezelfde keten in de rest van het land. Daaruit bleek evenmin dat het Amsterdamse filiaal het slechter was gaan doen.

De energiebesparing is volgens de gemeente niet het enige positieve resultaat van de gesloten deur. Ook de concentratie van uitlaatgassen en het lawaai van verkeer in de winkel namen flink af. Vos: ''Ik roep andere ondernemers dan ook op om het voorbeeld van deze drogisterij te volgen, want het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden