'Winkel kan meer doen aan veiligheid'

AMSTERDAM - Straatmanagers moeten winkeliers ervan overtuigen dat ze maatregelen moeten nemen om hun veiligheid te vergroten en zich beter te beschermen tegen overvallen.Ondernemers zijn nu in veel gevallen niet bereid aan hun veiligheid te werken.Dat zegt projectleider Peter Hammecher van het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam, een samenwerkingsverband van de gemeente met een aantal organisaties.

Gisteren en vandaag hebben alle circa 25 straatmanagers een training gekregen. Die moet hen in staat stellen winkeliers te wijzen op de risico's van overvallen en de maatregelen die ze kunnen nemen om die te voorkomen. Vanaf 1 maart kunnen ondernemers in Amsterdam daarvoor een subsidie krijgen.

Ook zullen de straatmanagers winkeliers erop wijzen dat ze deel kunnen nemen aan gratis cursus om agressie, geweld en diefstal te voorkomen.

Het Platform Criminaliteitsbeheersing biedt dit jaar in eerste instantie vier cursussen aan. Op iedere cursus is plaats voor twintig deelnemers. Dat kunnen zelfstandige ondernemers zijn, maar ook medewerkers of bedrijfsleiders.

Voor de horeca zijn er twee aparte cursussen die vooral gericht op het voorkomen van ongewenst gedrag, agressie en overvallen.

Als het nodig is, worden meer cursussen gegeven.

Maar volgens Hammecher ontbreekt bij ondernemers vaak de bereidheid maatregelen te nemen. Dat bleek onder andere in Amstelveen na de dodelijke overval op avondwinkel Car Check. Er was toen weinig animo voor trainingen om overvallen te voorkomen of beter te doorstaan. ''Dat heeft me wel eens verbaasd,'' aldus Hammecher.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden