Nieuws

Windmolen in je achtertuin? Daarvan moeten Amsterdammers financieel gaan profiteren

Wie vanwege de energietransitie een windmolen- of zonnepark in de buurt ziet verrijzen, moet daar altijd financieel van meeprofiteren. Die opdracht heeft een meerderheid van de gemeenteraad meegegeven aan wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid).

null Beeld ANP
Beeld ANP

Woensdagmiddag besprak de raad haar voorstellen om in 2030 veel meer uitstootvrije energie op te wekken binnen de gemeentegrenzen; de compensatieregeling is daar een van de aanvullingen op.

Er komt ruimte voor zo’n zeventien nieuwe windmolens in de komende jaren en vele duizenden nieuwe zonnepanelen. Deze nieuwe energiebronnen moeten in 2030 uiteindelijk genoeg stroom opwekken voor 80 procent van de Amsterdamse huishoudens.

Maar wie gedupeerd wordt door die ambitie, vanwege windmolens of zonneparken om de hoek, moet altijd profiteren, besloot de raad op voorspraak van SP-raadslid Tiers Bakker.

Soms kan het gaan om een financiële vergoeding voor huishoudens, gebaseerd op het rendement van de windmolen. Ook kan gedacht worden aan een omgevingsfonds voor het verfraaien van de buurt, dat gesubsidieerd wordt door de eigenaar van de windmolen.

Op deze manier verdeelt de Coöperatie Windenergie Waterland, die met drie windmolens genoeg stroom produceert voor de helft van de huishoudens in de gemeente, jaarlijks 20.000 euro aan sponsorgeld voor lokale initiatieven.

De raad stemde ook in met de Regionale Energiestrategie, waarin de bijdrage staat van deze regio aan de landelijke klimaatopgave.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden