Wind mee

THEODOR HOLMAN

Omdat ik bijna verging van de heimwee naar Amsterdam, vandaag maar een fietstochtje gemaakt. Moor ernaast, soms aan de riem, meestal los.

Eenrum, Pieterburen, Kleine Huisjes, Kloosterburen - ik weet het eigenlijk niet, ik fietste maar wat tegen de verveling in. Ze maken hier in de buurt kaarsen en mosterd.

Ik wilde naar de wadden, maar iedere keer zag ik weer een aardig stil weggetje waar ik ook met Moor naar toe kon. Ik ben niet zo'n fietser en dus liet ik me ook leiden door 'wind mee', maar onherroepelijk, althans in mijn geval, komt 'wind tegen' dan tezamen met regen.

Ik heb Een web van dromen meegenomen, de dagboeken van dichter C.O. Jellema, die in 2003 is gestorven. De laatste jaren van zijn leven woonde Jellema in Leens, in Huize Oosterhouw, samen met zijn man, Klaas Noordhuis, die tuinarchitect was. Klaas schijnt nog in dat schitterende huis te wonen en de tuin schijnt nog een wonder van pracht te zijn, maar om zomaar aan te bellen met de hond, durf ik niet. (Hoewel Jellema ook van honden hield.)
Cor Jellema heb ik eens in een café in Groningen gezien. Ik weet niet meer welk café dat was, maar wel dat Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen erbij waren. Misschien was het wel twintig jaar geleden. Het leek me een zeer aardige man.

Ik heb altijd een grote bewondering voor zijn sonnetten gehad. Wordt hij nog gelezen? Is er iemand anders, behalve ik, in zijn prachtige dagboeken geïnteresseerd? Ik heb het idee dat niemand meer leest.

Bij Eenrum is er een fietspad dat naar Kleine Huisjes gaat. Daar ergens ga ik met Moor aan het water zitten. Moor is opgewonden. Ze heeft schapen met heel brede koppen gezien; ze wist niet dat er schapen met zulke brede koppen bestonden; ze hadden iets mythisch. Ik stel haar gerust door haar te aaien en door haar in het water te laten zwemmen. We blijven niet lang, want de regen stuurt weer enkele dreigende wolken vooruit.

Morgen gaan we terug naar Amsterdam. Naar tv en normale poepdoos, naar internet en kabinetsformatie, naar kranten en bibliotheek, naar pizza, McDonald's, Keyzer en Gruter, naar mijn leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden