PlusMijn Amsterdam

Wim Kieft: 'Cruijff had al lang een standbeeld moeten hebben'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: oud-profvoetballer Wim Kieft.

Mijntje Klipp
Wim Kieft Beeld Mats van Soolingen
Wim KieftBeeld Mats van Soolingen

Restaurant
"De Plantage, bij Artis. Een mooie plek, met uitzicht op de vogelkooi, kinderen die lekker kunnen rondrennen. Het gaat mij om de gezelligheid. Als dan het eten oké is, vind ik het al snel goed."

Café
"Ik ben een alcoholist, dus in een kroeg kom ik niet meer. Bij mij om de hoek, in de Scheldestraat, zit @7. Daar ga ik elke ochtend koffie drinken en kranten lezen, een broodje eten. Vroeger kwam ik graag bij Luxembourg op het Spui, toen Jan Hoekstra nog de eigenaar was. Dan zat ik er om vier uur 's middags, met een glaasje witte wijn, bitterballen. Alles werd daar met liefde gemaakt."

Mijn buurt
"De Rivierenbuurt, alles op en rondom de Scheldestraat. Je hebt er alles en het is er niet te druk. In de binnenstad kom ik niet meer. Vanwege de kroegen en de dukte. Omdat ik bekend ben? Nee joh, daar heb ik nooit last van. Als ik op tv ben geweest, kijken de mensen een beetje op of om. Meer dan dat is het niet."

Museum
"Het Tropenmuseum. Daar kom ik graag met mijn dochter Feline, ze is negen jaar, en mijn partner Suzanne. Ik hou ervan de koloniën te bekijken, ik hou van de achtergronden. En voor mijn dochter is er altijd wat te knippen, plakken of tekenen."

Henrick de Keijserplein in De Pijp. Beeld Mats van Soolingen
Henrick de Keijserplein in De Pijp.Beeld Mats van Soolingen

Amsterdam voor kinderen
"Het Henrick de Keijserplein in De Pijp. Daar heb je een speelplaats, een voetbalveld, een basketbalplein, en alle culturen spelen er door elkaar."

Beste plek om te sporten
"Het Olympisch Stadion, daar heb ik nog wel gevoetbald met de Johan Cruyff Foundation. Nu voetbal ik niet veel meer; ik heb slechte knieën en word een dagje ouder. Mijn sportschool zit daar, Medico Vison. Daar doe ik vier, vijf keer per week een beetje apparaten en cardio."

Mooiste standbeeld
"Dat Johan Cruijffstandbeeld bij het Olympisch Stadion. Dat is toch Johan Cruijff? Daar werden wel bloemen neergelegd, toen hij overleden was. Dan had ie natuurlijk allang een standbeeld moeten hebben. Johan was in al zijn gewoon-zijn zo ongelooflijk uniek. Ik heb als broekie met hem gevoetbald, toen ie in 1982 weer naar Ajax kwam. In de omgang zo'n bijzondere man."

Johan Cruyff standbeeld Beeld Mats van Soolingen
Johan Cruyff standbeeldBeeld Mats van Soolingen

Favoriete Amsterdammer
"Dat kan net zo goed Johan Cruijff zijn, maar dan kies ik toch voor Eberhard van der Laan. Zo'n aardige, betrokken, toegankelijke man. Ik kwam hem een keer tegen toen ik samen met hem een kunstgrasveld moest openen bij voetbalvereniging Taba. We moesten voor de opening een penalty nemen. Zei Van der Laan: 'Ik heb vorige week nog met de dikke koning gevoetbald, die kon er niet veel van.' Ik dacht: hij heeft het over iemand met de bijnaam Dikke Koning. Bleek dat ie het over Willem-Alexander had. Maar zelfs toen klonk er nog respect in door.""

Mooiste park
"Het Amsterdamse Bos, wandelen in dat natuurgebiedje bij de Nieuwe Meer, kijken vanaf een bankje naar alles wat daar loopt en vliegt. Dat is nogal wat - al die vliegtuigen. En dan een pannenkoek eten bij Boerderij Meerzicht. Liefst twee. Ik at ze eerst met spek, maar ik word te dik. Daarom neem ik ze nu maar met kaas."

Cia van Carlsson Culture in de Van Breestraat. Beeld Mats van Soolingen
Cia van Carlsson Culture in de Van Breestraat.Beeld Mats van Soolingen

Mijn kapper
"Cia van Carlsson Culture in de Van Breestraat knipt en kleurt mijn haar soms een beetje. En Cia's wil is wet."

Rijp voor de sloop
"Die woningen die ze tegen de Zuiderkerk hebben aangezet, die verkrachten het gebied. Er zijn 25 commissies nodig om een dakraam op zolder goed te keuren en dit kon er zomaar komen. Daar is vast een hoop smeergeld voor betaald."

Lekkerste broodje
"Bij Tjin's op de Van Woustraat. Mijn favoriet is een knapperig broodje gerookt varkensvlees. Met niet te veel peper, want daar houdt Wim niet van. Vroeger liet ik die broodjes weleens bezorgen op een feestje thuis. Nu fiets ik ervoor om."

Ik voel me een Amsterdammer omdat
"Niet om 'die grote bek en een klein hartje', wat vaak over Amsterdammers wordt gezegd. Ik stoor me ook aan opmerkingen als: 'Zo doen we dat hier niet.' Ik voel me thuis, daarom voel ik me Amsterdammer."

Markt
"De Albert Cuyp. Mijn dochter zit op school in De Pijp en 's zomers, na school, slenteren we vaak over de markt naar IJscuypje. De markt op zich zegt me niet zo veel. Ik haal er bloemen, maar meer ook niet."

Lekkerste broodje bij Tjins op de van Woustraat Beeld Mats van Soolingen
Lekkerste broodje bij Tjins op de van WoustraatBeeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden