Wim en Max bij de slager: 'het is een soort Hitchcockfilm'

Wim en Max, de varkens van de Tostifabriek, werden donderdagochtend geslacht onder het oog van hun verzorgers. Tranen en veel bloed.

Hiske Versprille
null Beeld Maarten Steenvoort
Beeld Maarten Steenvoort

De zon kruipt rood omhoog boven de berijpte velden rond Woerden. In de wei naast de slachterij is een kalfje overleden, het ligt met slappe, dunne poten en geloken ogen in het gras. De mensen van de Tostifabriek kijken er vertwijfeld naar - het is een onheilspellend begin van een rare dag. Het geblaat en geloei is vanaf de weg te horen.

Tientallen dieren -geiten, kalfjes, twee oude koeien - wachten in de stal op de naderende dood. De enige dieren die een naam kregen, steken hun gevoelige stopcontactsnuiten door de spijlen van de trailer, waarmee ze gisteravond van Amsterdam naar Kamerik zijn gereden. Wim heeft zwarte vlekken, Max is roze en allebei knorren ze tevreden.

De slachters kijken een beetje verbaasd naar de invasie van slaperige Amsterdamse jongens en meisjes met kapsels, motoren en kaplaarzen. Niet iedereen is mee: 'Er zijn er ook een paar naar Lowlands.'

'Toch wel heftig'
Het verhaal vertellen van het wonder op je bord, was het idee van de twintigers, die het project met een crowdfundingsactie in gang zetten. Koeien voor kaas, graan voor brood, varkens voor ham. Maar het komt nu allemaal toch wel erg dichtbij. Hoe vinden ze het? 'Toch wel heftig.' Eén van de makers van de documentaire over de tostifabriek is al binnen geweest om de camerapositie te bepalen. 'Heb je wel kaplaarzen? Vergis je niet hoeveel bloed er is. Het zit aan de muren, het is een soort Hitchcockfilm.' Hij ziet wit om de neus.

'Ik vind het een beetje lullig dat wij al weten wat er met ze gaat gebeuren,' zegt Joris Jansen van de Tostifabriek. 'Terwijl zij daar zo zitten van: wat gaan we voor leuks doen vandaag?' Maar kok Jansen heeft de lijst al klaar: stoof van de oren, de staart en snuit en de procureur. En ham natuurlijk, ham voor de tosti's.

Dreigtelefoontje
Er kwam nogal wat over de stadsboeren heen de afgelopen dagen. De Vegetarische Slager bood aan de varkens levend in te ruilen voor plantaardige spekjes. Dafne Westerhof van Het Beloofde Varkensland smeekte de stadsboeren om genade. Op Facebook werd er flink gescholden, er kwam zelfs een dreigtelefoontje. Bachrach: 'Een vrouw vertelde ons op internet dat we ziek en gestoord zijn. Maar ze had zelf allemaal foto's op haar pagina waarop ze aan het barbecueën was.' Ze blijven er laconiek onder. 'Het ging ons ook om hoe mensen reageren. Zonder reacties bestaat dit project eigenlijk niet.'

Lees de volledige reportage vandaag in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden