Column

Wilt u meer of minder Nida? Wilt u meer of minder Bij1?

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Nida - politiek antisemitisch eczeem waar ze in Rotterdam last van hebben - is door GroenLinks, PvdA en de SP een tijdje terug nederig gevraagd in Rotterdam mee te doen aan een samenwerkingsverband.

Bij Buitenhof zei Jesse Klaver - de GroenLinksrobot in een eikeltjes­pyjama met stropdas - zo ongeveer dat Nida eigenlijk bestaat uit een stelletje topgozers die nota bene een papiertje zonder erg veel morren hadden ondertekend waarop stond dat je homo's ook gewoon beleefd met twee woorden kunt aanspreken.

Jesse trompetterde het met zo veel trots dat het 'manifest' leek op een overeenkomst waarin Nida beloofde elke ­homo, waar dan ook in het Midden-Oosten, te zullen beschermen.

Behalve dan in Israël. Want voor Nida is Israël de grootste vijand ter wereld. Israël is totaal te vergelijken met IS, zegt Nida.

Tja. En dat net op het moment waarop we in onze eigen krant kunnen lezen: "De grenzen van waar legitieme kritiek op Israël overgaat in antisemitisme worden opgezocht en steeds vaker overschreden," aldus Cidi-directeur Hanna Luden.

Vooral de partij Denk maakt zich schuldig aan antisemitisme, wordt er gesteld.

Tja. En dat net op het moment dat de partijen Bij1 (Sylvana Simons) en Denk (Kuzu) zich in Amsterdam als enige partijen niet willen conformeren aan een zogenoemd Joods akkoord.

In dit akkoord staat onder meer hoe zal worden opgetreden bij antisemitische incidenten om Jodenhaat tegen te gaan.

Dit akkoord werd gesloten na de aanslagen bij het Joodse restaurant HaCarmel, waar, lees ik, nog steeds regelmatig de Hitlergroet wordt gebracht.

Tja, rassendiscriminatie kan Sylvana dus niet echt heel veel schelen.

Wilt u meer of minder racisten in Amsterdam? Wilt u meer of minder Nida? Wilt u meer of minder Bij1?

Nida - ik heb de mannetjes horen praten op de tv - zijn de nieuwe gladjanussen voor wie praten met een gespleten tong hun alledaagse manier van converseren is. De leugenachtigheid druipt als vet van hun kin.

Maar dit wisten we al.

Dit was allemaal al lang bekend.

Hoe kan het dat GroenLinks, PvdA en SP dit niet wisten, of dit niet wilden zien? Dat laatste zou erg zijn.

Samenwerkingsverbanden vóór verkiezingen blijven trouwens vreemde verschijnselen. Je kiest niet voor één partij maar meteen voor drie. De politieke kleur van zo'n verband wordt bepaald door de extreemste partij.

De PvdA in Rotterdam bijvoorbeeld is nu een antizionistische partij met antisemitische trekken.

Wil de PvdA dat?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden