Update

Willink: 'Opstelten verder met rechts'

Informateur Tjeenk Willink brengt maandag een bezoek aan koningin Beatrix op Huis ten Bosch om zijn eindverslag aan te bieden. Foto ANP Beeld
Informateur Tjeenk Willink brengt maandag een bezoek aan koningin Beatrix op Huis ten Bosch om zijn eindverslag aan te bieden. Foto ANP

DEN HAAG - Informateur Herman Tjeenk Willink heeft koningin Beatrix geadviseerd om Ivo Opstelten opnieuw te benoemen tot informateur. Onder Opsteltens leiding kunnen VVD, CDA en PVV verder praten over een minderheidskabinet van VVD en CDA dat met steun van de PVV in de Tweede Kamer kan functioneren.

''Tjeenk Willink adviseert de Koningin om Opstelten te verzoeken zijn onderzoek naar de spoedige totstandkoming van een stabiel kabinet van VVD en CDA, dat met steun van de PVV kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal, voort te zetten'', aldus een bericht van de woordvoerder van de informateur maandag.

Tjeenk Willink schrijft in zijn eindverslag dat de nieuwe informateur er goed aan zou doen om bij andere partijen na te gaan of zij op bepaalde hoofdpunten bereid zijn het kabinetsbeleid te steunen. Hij verwijst in het bijzonder naar ''de Europese agenda die de komende maanden belangrijke onderwerpen zal bevatten waaronder het eindrapport van de werkgroep-Van Rompuy.''

Bij dat dossier zullen VVD en CDA mogelijk steun van een andere partij dan de PVV nodig hebben. Maar makkelijk zal dat niet worden. In zijn gesprek met Tjeenk Willink heeft PvdA-fractievoorzitter Job Cohen al aangegeven dat ''het kabinet er niet op voorhand vanuit kan gaan dat zijn fractie het kabinet aan een meerderheid helpt in gevallen waarin er onvoldoende steun is.''

Tjeenk Willinks tussenronde als informateur was nodig nadat onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA waren stukgelopen maar de partijen in de media en in de Tweede Kamer vlak erna lieten weten toch door te willen.

Wilders

Een toespraak van PVV-leider Geert Wilders zaterdag tegen de bouw van een omstreden islamitisch centrum in New York leek nog een risico voor de voortgang van de besprekingen. Maar zijn uiteindelijk gematigde speech heeft de verhoudingen binnen de beoogde coalitie niet op scherp gezet.

Wilders sprak vooral over de situatie in New York. Kwetsende teksten over moslims bleven, anders dan in het verleden, achterwege.

Met name binnen het CDA was met spanning uitgekeken naar de toespraak. Onder christendemocraten heerst grote onrust over de mogelijke samenwerking met de PVV. Critici binnen het CDA vrezen dat de PVV wil tornen aan vrijheden als die van godsdienst en onderwijs en zij hekelen Wilders' omgang met moslims en de islam.

Maar de CDA-top kon opgelucht ademhalen. In de toespraak zaten geen passages die critici binnen de partij nieuwe munitie zullen verschaffen. De goedkeuring van het CDA-congres is nodig om een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV mogelijk te maken.

Tjeenk Willink had vorige week tot taak de precieze opstelling van alle partijen vast te stellen en bovendien na te gaan of er voldoende zekerheden zijn dat nieuwe onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA nu wel met succes kunnen worden afgerond. De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA deden vorige week dan ook hun best veel vertrouwen uit te stralen dat een rechts minderheidskabinet zal slagen. (HET PAROOL)

Lees verder in Het Parool: Geen nieuws in de VS
Een paar duizend mensen hoorden in New York de toespraak van Geert Wilders aan, die in de Amerikaanse media minder dan een rimpeling in de vijver veroorzaakte. Bij de anti-islamdemonstranten is hij geliefd. 'Hij doet heel veel tegen radicale moslims in, eh, de Dutchlands.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden