Plus

Willen we tegen Ronaldo of Mbappé?

Steven Berghuis, Denzel Dumfries, Patrick van Aanholt tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal op de KNVB Campus op 20 juni 2021 in Zeist, Nederland.  Beeld ANP
Steven Berghuis, Denzel Dumfries, Patrick van Aanholt tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal op de KNVB Campus op 20 juni 2021 in Zeist, Nederland.Beeld ANP

Niets is zo vervelend in deze fase van het toernooi als het verblijf in de wachtkamer. Je kunt rekenen tot je een ons weegt, Oranje zit vandaag in de situatie dat het slechts kan toekijken. Portugal en Frankrijk spelen vanavond vooral om Oranje te ontlopen in de achtste finales. Voor Nederland geldt: wie heb je liever in de achtste finales: de wereld-, of de Europees kampioen? Mbappé of Ronaldo?

Zoals de kaarten nu liggen, is de kans het grootst dat de nummer drie van groep F zondag op het Nederlands elftal stuit. Een horrorscript en een beetje zuur als je naar de resultaten in de groepsfase kijkt. Daar staat wel tegenover dat na die horde de weg naar de finale makkelijker lijkt in dat deel van het toernooischema.

“Wij gaan niet rekenen, maar voetballen. Wij willen winnen.” De Fransen zeiden het en de Portugezen riepen uiteraard hetzelfde. Maar wie de beide bondscoaches kent, weet dat calculeren in hun bloed zit. Het is zelfs niet ondenkbaar dat er vanavond bij Portugal-Frankrijk een salonremise uitrolt als de berichten uit München daar aanleiding toe geven.

Feit: in de poule des doods zit op de laatste speeldag nog volop leven. Frankrijk is met vier punten als enige verzekerd van een plek in de achtste finales. Van Duitsland wordt verwacht dat ze in München de klus klaren tegen Hongarije, al heeft die ploeg zowaar ook nog een kans op kwalificatie. Blijven over de Portugezen. Als de Hongaren niet stunten, mag Portugal met 2-0 verliezen van Frankrijk. Er is zelfs nog een mogelijkheid dat Portugal eruit vliegt, of met drie punten doorgaat. Met dat aantal kun je dus nog gewoon de titel pakken, zo weten de Portugezen als geen ander.

In Zeist kijken ze vanavond vol spanning hoe de puzzel gelegd wordt. Natuurlijk gaat de coach zeggen dat je op een toernooi iedereen moet verslaan als je de beste wilt worden. Maar Portugal is wel die lastpak waar Oranje op grote toernooien nooit van wint.

Dat begon al in 2004 toen het misging in de halve finale van het EK. Denk ook aan de schande van het WK van 2006 toen de teams in een totale schoppartij en een recordaantal kaarten verzamelden. Of neem de verloren finale van de Nations League twee jaar geleden. Nee, liever geen Portugal met al die goede spelers, zou je denken.

Maar ja: wat is wel gunstig als de waarschijnlijkste alternatieven Frankrijk of Duitsland zijn? Of gaat het toch nog de andere kant op en komt er een verrassing van elders? Dan moeten de nummers drie uit groep B en E zich niet plaatsen.

Over enkele uren kan het wegstrepen beginnen. Tot dan zal de wachtkamer van Oranje 90 minuten lang aanvoelen als een zenuwcentrum waar je liever niet wilt zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden