Willems

Aanwinst voor de buurt

Bij Willems staat een vindingrijke kok. Soms vliegt hij qua smaakbalans een beetje uit de bocht, maar zijn schelvisfilet en perencompote zijn dik in orde.

Vroeger zat hier Spring, een zaak die opgebouwd leek uit twee smalle gangen doordat er midden in de toch al smalle zaak een soort wand liep met banken. Die wand is nu weg. De bankjes staan langs de gewone muren en daarvoor staan - wat krap bemeten - tafeltjes. Achterin een afwerkkeuken, waar alles in elkaar wordt gezet. Een verdieping lager zit een echte keuken.

Willems gaat door de week al om elf uur open en serveert dan lunchgerechten; geen gek idee in deze buurt. Er zijn dan broodjes (eendenborst, carpaccio, gerookte zalm; dus in stijl), wat gerechten en desserts.

Wij komen om zes uur voor een diner (hoewel SeatMe verkondigt dat dat pas vanaf zeven uur kan; die sites zijn gevaarlijk!).

We worden verwelkomd met flinters serranoham, voor onze ogen wat ongelukkig met de hand gesneden van een hele ham. Verder goed brood met huisgemaakte hummus.

Er zijn vijf voorgerechten, vijf hoofdgerechten, vijf desserts en het garnituur (friet met mayonaise, haricots verts of groene salade à €4,50) moet je apart bestellen.

En dan is er nog een keuzemenu van drie gangen, 'Willems keuze', à €33,50. Daar kiezen we twee gerechten uit, maar de desserts komen van de à la cartekaart. Je kunt alles los bestellen, maar toch berekenen ze stilzwijgend één keer de menuprijs. Keurig!

Zo beginnen we met het Wildzwijn met tabouleh van quinoa, komkommer en granaatappel - we zijn hiervan niet ondersteboven; is het niet iets te zoet? Misschien telt mee dat we niet zo van quinoa houden. Tweede voorgerecht is de sashimi met doperwtencrème, papadum, ingemaakte gember, sesam en radijs (€11,50). Merkwaardig genoeg staat het hoofdingrediënt - zalm - niet op de kaart vermeld, alsof je geen sashimi van andere vis kunt maken. Het wordt wel iets begrijpelijker als je je realiseert dat de smaak van de zalm volkomen verdwijnt onder het - weer zoete - smaakgeweld.

Een tussengerecht komt ook uit het menu: de Romanescosoep met gerookte zalm en hazelnoot: aardig uitgevoerd, maar we missen de nodige zuren. En zijn die smaken wel goed bij elkaar?(€9,00).

En dan is er de carpaccio 'Willems', die zich onderscheidt doordat het vlees gedrapeerd is op een schijf knapperig bladerdeeg die weer op rucola rust en is afgewerkt met Goudse kaas en pijnboompitten (€9,50). Hier zijn niet alleen de smaken goed gecombineerd, de structuren van de verschillende ingrediënten maken er iets bijzonders van.

Hoofdgerecht uit het menu is de vis van de dag, een dik stuk schelvisfilet uit de oven met een crème van paarse wortel en kastanjechampignon-ravioli en schuim van bergamot. Daar is nu helemaal niets op aan te merken: goede vis, goede smaakcombinaties, mooi opgemaakt (€19,50 à la carte).

De getrancheerde plakjes eendenborst zijn goed gebakken en worden begeleid door platte 'koekjes' van kikkererwtenmeel (van binnen zacht), pompoencrème - niet mijn favoriete groente, maar lekker op smaak - en jus van geroosterde specerijen (€22,00). De friet met mayo is prima (€4,50); vaak een doorslaggevend argument om ergens terug te komen.

Als dessert is het voorstel Huisgemaakte cheesecake met blueberrytopping (in de praktijk is het een andere topping) met bietrus-sorbet (€8,00). De bietrus wordt gelukkig uitgelegd: het is biet met citrus, die zo een wat gronderige smaak krijgt. De smalle strook cheesecake is erg compact, om niet te zeggen rubberig.

Ons tweede dessert is de warme perencompote, afgedekt met een grove crumble en vanille-ijs. Heet en koud, zacht en knapperig (€8,00). Gewoon lekker.

Het is opmerkelijk dat deze kok de structuren van de gerechten interessant en afwisselend maakt, maar dat hij nog wat moet studeren op de smaakbalansen: wat minder zoet en zuren waar nodig et cetera.

Over de wijnkaart kunnen we kort zijn: aardige wijnen, veel per glas en ingedeeld naar smaaktype voor vrij redelijke prijzen

.

Zeker voor de buurt is dit een goede aanwinst, en de kok heeft het denk ik wel in zich om één en ander bij te werken. Blijven proeven!

8+

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden