Ten slotte

Willem Witteveen (62): pionier op het gebied van cybercrime

PvdA Eerste Kamerlid Willem Witteveen liep in het debat over cybercrime in Nederland voorop. 'Een van de vriendelijkste collega's' van Diederik Samsom kwam afgelopen donderdag om bij de vliegtuigramp in Oekraine.

null Beeld ANP
Beeld ANP

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom noemt hem 'één van onze vriendelijkste collega's': Willem Witteveen, Eerste Kamerlid en hoogleraar publiek recht aan de Universiteit van Tilburg, zat met zijn vrouw en dochter in het toestel; zijn zoon was niet mee.

Hij was een bevlogen man, die, zoals partijvoorzitter Hans Spekman zegt, 'nog vol in het leven stond'. 'Willem zat nog vol ambitie. Dit najaar was er een debat over cybercrime, waarin hij voorop liep.'

Witteveen joeg het debat over de privacyschendingen aan. Zo hamerde hij erop dat de Amerikaanse ambassade verantwoording moest afleggen over het NSA-programma Prism. Hij vond de reactie van de Nederlandse regering op de afluisterpraktijken 'ontspannen, haast berustend'. 'Dat mag wat de PvdA betreft best scherper,' stelde hij.

Hij zat sinds begin 2013 in de PvdA-senaatsfractie, als woordvoerder veiligheid en justitie. De politiek zat hem in de genen. Hij is een achterkleinzoon van de legendarische Amsterdamse wethouder Floor Wibaut en een zoon van voormalige VVD-minister Johan Witteveen.

Hij studeerde rechten in Leiden en werd in 1990 hoogleraar publiek recht aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast was hij lid van het bestuur van het Instituut voor Maatschappelijke Verbeelding en zat hij in de jury van de Spinozalens, een onderscheiding voor denkers over ethiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden