Willem Holleeder is weer een vrij man

Willem Holleeder is vrij. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat desgevraagd gezegd. Holleeder heeft de straf uitgezeten die hij kreeg voor het afpersen van miljoenen euro's van onder anderen Willem Endstra. Hij kreeg 9 jaar, waarvan hij er nu 6 heeft uitgezeten.

ANP/Redactie
In een gepantserde auto arriveert Willem Holleeder bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. © ANP Beeld
In een gepantserde auto arriveert Willem Holleeder bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. © ANP

De politie arresteerde Holleeder en een groep medeverdachten op 30 januari 2006, op verdenking van het afpersen van onder anderen vastgoedmagnaat Willem Endstra. Ruim een jaar later begon in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp een geruchtmakend proces tegen Holleeder en zijn handlangers.

Het onderzoek naar de afpersingspraktijken was gestart na de liquidatie van Endstra op 17 mei 2004. In de periode daarvoor had Endstra een reeks geheime gesprekken gevoerd met Amsterdamse rechercheurs. De gespreksverslagen vormden het hart van het bewijs tegen Holleeder en de zijnen.

Behalve 'onderwereldbankier' Endstra zouden Holleeder c.s. in wisselende samenstelling enkele andere vermogende zakenlieden hebben afgeperst. Holleeder heeft altijd gezegd dat Endstra juist een goede vriend van hem was. Niet hij, maar de in 2005 geliquideerde crimineel John Mieremet zou Endstra in de tang hebben gehad.

Het proces begon met een 's nachts afgevuurde raket op de bunker, die aanzienlijke schade veroorzaakte. Niet lang na hervatting van de zittingen in de bunker openbaarde zich Holleeders hartkwaal. Hij moest met spoed worden geopereerd en kon maandenlang niet in de rechtszaal verschijnen.

In de tussentijd was Holleeder nog enige tijd verdachte in de zaak rond de liquidatie van een Joegoslavische crimineel, maar tot vervolging is het niet gekomen. Ook in het al jaren lopende liquidatieproces Passage is Holleeders naam veelvuldig gevallen. Volgens justitie in Amsterdam geldt hij als verdachte, maar is er nog geen beslissing genomen hem te vervolgen.

Met de afpersingen zou Holleeder miljoenen hebben verdiend. In een aparte procedure vordert justitie circa 17 miljoen van Holleeder.

Het is vooralsnog onbekend wat Holleeder gaat doen of waar hij in de naaste toekomst zal verblijven. Zijn huidige advocaat Stijn Franken weigert ieder commentaar. Volgens hem wil Holleeder buiten de publiciteit blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden