Plus

Willem Holleeder en zijn advocaat worden er moe van

Willem Holleeder wordt doodmoe van de opnamen die zus Astrid maakte van hun gesprekken, en haar verklaringen daarbij. Letterlijk, inmiddels.

Paul Vugts
Een geblindeerde auto eerder deze week bij de bunker in Osdorp. Beeld anp
Een geblindeerde auto eerder deze week bij de bunker in Osdorp.Beeld anp

Het is duidelijk een worsteling voor de spil in de veelvoudige liquidatiezaak. Steeds maar weer laat rechter Benedicte Mildner in 'de bunker' in Amsterdam-Osdorp nieuwe flarden horen van opnames die zus Astrid maakte van gesprekken met hem, een steeds moet Willem Holleeder daar op reageren.

Dan komen officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher er ook nog steeds met kritische vragen tussendoor.

Wat zegt de verdachte hier, en hier, en daar, als hij plotseling fluistert? Klopt het dat hij zijn stem dan opzettelijk dempt om te voorkomen dat derden zoals de recherche belastende uitspraken opvangen, zoals Astrid zegt?

Guinness Book of Records
Holleeder, steeds in varianten op dezelfde mantra: "Ik weet niet wat ik daar zeg. Ik kan het evenmin verstaan als u en herinner het me niet." Als de rechtbank hem halverwege de middag voor de zoveelste keer voorhoudt dat zijn zus een uitleg heeft die zeer belastend voor hem is, bijvoorbeeld dat hij op zo'n fluistertoon degene noemt die op de motor zat van waar af Cor van Hout in 2003 is geliquideerd: "Astrid kén zich alles herinneren, zegt ze. Die moet in het Guiness Book of Records. Ik kan het me allemaal niet herinneren hoor, wat ik precies waarover heb gezegd. Ik ben ook gaar hoor, ik weet het allemaal niet meer."

Waarom lijkt hij 'in paniek' in de gesprekken in de dagen nadat is gebleken dat 'moordmakelaar' Fred Ros in de aanloop naar het hoger beroep in de grote liquidatiezaak Passage (tegen Holleeders medeverdachten) als kroongetuige naar justitie is overgelopen?

Zijn zus en hij hebben het steeds over zijn ex-compagnon Dino Soerel, die door de rechtbank was vrijgesproken, maar van wie Holleeder nu steeds zegt dat die 'nu nooit meer buiten komt'. Ze bespreken het risico dat ook Willem zal worden gearresteerd, iets wat hij overduidelijk vreest. Kan Ros zoveel belastends over Holleeder vertellen?

'Van horen zeggen'
Nee, Holleeder kent die hele Ros niet, herhaalt hij steeds, dus die kan niets over hem vertellen. Maar ja, in het verleden zijn zo vaak zo veel leugens over hem verteld waarmee de recherche aan de haal gingen.

Dat Soerel nu wel levenslang zou kunnen krijgen omdat Ros wél rechtstreeks moordopdrachten van hem zegt te hebben gekregen, terwijl de andere kroongetuige Peter la Serpe alles alleen 'van horen zeggen had' was ieders analyse in die dagen. Holleeder: "Dat stond overal in de media."

Dat Soerels advocaten Holleeder via zijn raadsman Stijn Franken onder druk zetten om een verklaring af te leggen in het voordeel van Soerel (te liegen in zijn eigen nadeel, in de interpretatie die Holleeder in de opgenomen gesprekken aan de situatie geeft)? "Ik beroep me op mijn zwijgrecht."

Steeds hetzelfde
In de loop van de middag waarop Holleeder de term 'zwijgrecht' iets te vaak heeft moeten laten vallen, wordt behalve hijzelf ook advocaat Sander Janssen daar moe van. "U (de rechters en de officieren van justitie) vraagt steeds in andere formuleringen naar hetzelfde en u weet dat mijn cliënt hier niets over wil zeggen."

Holleeder: "Mijn zussie Sonja komt hier (als getuige) met een briefje van een psychiater en hoeft dan maar een paar uur te verklaren. Ik zit hier al drie dagen te verklaren. Ik wil niet zeuren en het is prima, maar ik ben kapot."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden