Willem Holleeder: 'Astrid zorgt voor al het gezeur'

Willem Holleeder heeft zijn zus Astrid er vrijdag van beschuldigd dat ze de voortgang van zijn strafproces moedwillig saboteert.

Willem Holleeder op een rechtbanktekening van juni vorig jaar Beeld ANP
Willem Holleeder op een rechtbanktekening van juni vorig jaarBeeld ANP

De tiende proformazitting in de rechtszaak Holleeder bleef zonder grote verrassingen. Wel nam hij zelf kort het woord: "Al het gezeur ligt niet aan de rechter-commissaris of mijn advocaten, maar aan Astrid. Zij wil de regie houden."

Dat zei Holleeder, die af en toe wat met zijn bril speelde, tijdens de korte zitting vrijdagochtend in de Amsterdamse rechtbank. De Heinekenontvoerder wordt verdacht van het geven van opdrachten voor een handvol onderwereldmoorden.

Zo wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Kees Houtman, Thomas van der Bijl, Johnny Mieremet, zijn zwager Cor van Hout en diens vriend Robert ter Haak en Willem Endstra.

Zussen
De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld: zittingen handelen over het verloop van de procedure. Het OM herhaalde ook nogmaals de verdenking dat Holleeder vanuit de gevangenis zou hebben geprobeerd mensen te werven om zijn zussen iets aan te doen.

Er werd vooral gesproken over het horen van de zussen van Holleeder en zijn ex-vriendin. Zij hebben belastend over hem verklaard.

Het Openbaar Ministerie zou de vrouwen graag in een later stadium op een zitting horen, terwijl Holleeder en zijn advocaten juist willen dat dit zo snel mogelijk gebeurt bij de rechter-commissaris. In dat geval is er volgens hen minder gevaar dat de vrouwen met elkaar kunnen overleggen om hun verhaal af te stemmen.

Want dat is waarvoor Holleeder vreest, zo bleek uit de door hem voorgelezen verklaring: "Astrid probeert de regie te houden en dat probeert ze nu weer. Als Sonja bij de rechter-commissaris gehoord zou worden voor Astrid, kan ze haar daar niet op voorbereiden."

Hij verweet zijn zussen te liegen en 'er samen met Peter de Vries een mediahype van te maken'. Holleeder noemde Judas, het boek van zijn zus Astrid, 'een handleiding voor getuigen'.

De rechtbank zal woensdag beslissen over de voortgang van de zaak. Holleeder zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Lees ook: Astrid Holleeder: 'Hij kan me niet meer stukmaken, want ik ben al alles kwijt' en: Sonja Holleeder: 'Ik moest tossen over de dood van mijn kinderen'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden