'Willem Holleeder aan 25 liquidaties schuldig'


AMSTERDAM - De groepering rond topcrimineel Willem Holleeder heeft de laatste jaren ' zo'n 25 liquidaties laten plegen', waaronder die op Holleeders ex-maatje en Heineken-ontvoerder Cor van Hout, Sam Klepper, Jan Femer, George Plieger, Gijs van Dam junior en Magdi Barsoum.

Dat heeft de in 2004 zelf vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra in 2003 verklaard tegen rechercheurs van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de Amsterdamse politie. Hij voerde vijftien gesprekken met de CIE, de meeste in een rondrijdende auto.

Die op band opgenomen en later uitgewerkte gesprekken vormen het belangrijkste bewijs van justitie in de strafzaak tegen Holleeder. Het proces-verbaal van ' de achterbankgesprekken', waarover deze krant beschikt, telt 250 bladzijden.

Volgens Endstra kondigde Holleeder de moord op Van Hout aan. Van Hout zou van plan zijn geweest vastgoedhandelaar Chris Dijkhuis te ontvoeren. Dijkhuis is mede-eigenaar van de Rembrandttoren en de vader van Maike Dijkhuis, de vriendin van Holleeder. Holleeder wilde volgens Endstra met Dijkhuis trouwen, opdat de erfenis van Chris Dijkhuis hem zou toevallen.

Endstra was verontwaardigd over de moord op Van Hout, die getrouwd was met een zuster van Holleeder. Dat getuigde volgens hem van ' moraal nul'. ''Hij heeft gewoon Van Hout omgelegd. Zijn eigen zwager. Dat zegt-ie gewoon. Hij heeft het ook van tevoren gezegd hoor, dat-ie hem ging pakken, '' zei Endstra. ''Ik zei zo van : maar vind je dat dan niet erg voor je zusje en voor dat kind? ' Ach, zegt-ie, ze janken even, maar over een maand of twee is dat weer over. Zijn ze het vergeten. Hij ligt nou te rotten; de wurmen kruipen door zijn lichaam.' Ja, dat vind ik geen normale tekst. ''

Als afleidingsmanoeuvre zou Holleeder Van Houts begrafenis hebben betaald.

Ook andere liquidaties werden volgens Endstra aangekondigd door Holleeder. ''Holleeder pakte mij bij mijn oor en fluisterde dan: ' Ken jij die en die? Blijf dan maar even uit zijn buurt!' In die gevallen werd de desbetreffende persoon binnen twee weken geliquideerd. ''

De groep-Holleeder beschikte volgens Endstra over een hoge functionaris bij politie en justitie (bijgenaamd ' De Pet'), die informatie over onderzoeken doorspeelde.

Het ging volgens Endstra om een voormalig corrupt contact van weer een andere topcrimineel, de gedetineerde Mink Kok. Voor ontmoetingen met ' De Pet' werd gebruik gemaakt van meerdere voertuigen (' een motorfiets, de bus, de metro') om observatieteams af te schudden. Justitie heeft Holleeder ook het omkopen van overheidsfunctionarissen ten laste gelegd.

Endstra werd door Holleeder voor tientallen miljoenen afgeperst. Het bedrag dat het Heineken-concern begin jaren tachtig moest betalen aan Holleeder en Van Hout, was daarbij vergeleken ' een goedkoop rondje'.

Endstra gaf te kennen wel in een getuigenbeschermingsprogramma van justitie te willen. Begin 2004 meldde hij geen ' vertrouwen' meer te hebben in de CIE. Op 17 mei van dat jaar werd hij geliquideerd. (BART MIDDELBURG en PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden