PlusTijdlijn

Willem Frederik Holleeder: van de Jordaan tot College Tour

Wie is Willem Holleeder? Een tijdlijn van het leven van de laatste der Mohikanen uit de 'Hollandse netwerken' die de Amsterdamse onderwereld decennia domineerden.

null Beeld Frank Buis
Beeld Frank Buis

1958
Willem Holleeder wordt op 29 mei 1958 in Amsterdam geboren en groeit op in de Jordaan. Het gezin, met zussen Astrid en Sonja en broer Gerard, wordt geterroriseerd door zijn vader, een agressieve alcoholist die door de firma Heineken is ­ontslagen.

Jaren zeventig
Op de mavo leert Holleeder Cor van Hout kennen. Ze worden boezemvrienden. Met vrienden Jan Boellaard en Frans Meijer slaan ze in de jaren zeventig krakers uit panden. De politie verdenkt ze ook van overvallen. Van Hout krijgt een dochter (en later ook een zoon) met Holleeders zus Sonja.

1983
In november 1983 ontvoert het groepje vrienden biermagnaat Freddie Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Als zij zijn bevrijd uit hun ­ketenen in een romneyloods in het Westelijk Havengebied, vluchten Holleeder en Van Hout naar Frankrijk.

De politie vindt ze daar. Ze krijgen er huisarrest in hotels en belanden op Franse eilanden in de Caribische zee, maar krijgen in Nederland uiteindelijk 11 jaar cel.

1992
Na hun vrijlating in 1992 trekken Holleeder en Van Hout nog samen op, maar in 1996 breken ze. Ze verdelen hun boedel. Holleeder krijgt de belangen op de Amsterdamse Wallen.

Hij zet ook een aannemersbedrijfje op: Naris (slordig verwijzend naar 'nariz', Spaans voor neus). Holleeder begint met Sam Klepper en Johnny Mieremet zakenlieden af te persen. Hij gaat daarmee door als Klepper in 2000 is geliquideerd en hij met Mieremet heeft gebroken.

2004
In mei 2004 wordt Willem Endstra geliquideerd, waarna justitie de vijftien gesprekken in handen krijgt waarin de vastgoedmagnaat de Criminele Inlichtingeneenheid uitputtend heeft verteld hoe zijn 'vriend' Holleeder hem en ­anderen in de tang heeft.

2006
Op 30 januari 2006 wordt Holleeder gearresteerd voor de grote afpersingszaak Kolbak. Het proces loopt forse vertraging op als hij hartpatiënt blijkt te zijn.

Wim en Astrid Holleeder in 1965 Beeld Stien Leipoldt
Wim en Astrid Holleeder in 1965Beeld Stien Leipoldt

Hij krijgt uiteindelijk 9 jaar celstraf voor het afpersen van zakenlieden, ­onder wie Willem Endstra en Kees Houtman. Hij moet de staat in totaal 17.952.921,75 euro betalen - maar coet dat niet.

Begin 2012
Als hij begin 2012 vrijkomt, behandelen bekende en minder bekende Amsterdammers hem, vreemd genoeg, als een soort Pietje Bell. Mensen willen met hem op de foto. Hij krijgt een column in tijdschrift Nieuwe Revu en wordt op het podium gehesen van ­interviewshow College Tour (bekijk de uitzending onder dit artikel terug).

Najaar 2012
Ex-topvechter Dick Vrij slaat Holleeder in oktober 2012 neer op een terras in Amsterdam-Zuid. Holleeder breekt zijn kaak, maar biedt Vrij en diens criminele compagnon Danny K. zíjn excuses aan.

Dat zegt wat over de gewijzigde verhoudingen in de onderwereld. Holleeder speelt vervolgens een bijrol in een proces tegen K. en Vrij over afpersing, bedreiging en witwassen. Hij krijgt een strafje voor het bedreigen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

2014
Op 13 december 2014 wordt hij gearresteerd voor zijn veelvoudige liquidatiezaak.

2018
Ruim drie jaar na zijn aanhouding op 13 december 2014 en na veertien inleidende zittingen start de rechtbank in Amsterdam met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder.

4 juli 2019

De rechtbank doet uitspraak in het megaproces.

Meer over Willem Holleeder


Hij is de laatste der Mohikanen uit de 'Hollandse netwerken' die de Amsterdamse onderwereld decennia domineerden: Willem Holleeder.

Lees verder: Slotakkoord van the last man standing

De strafzaak Vandros tegen Willem Holleeder is opgebouwd uit vijf moorddossiers die volgens justitie zijn begonnen én zouden moeten eindigen bij Holleeder. 'I have been ordered to kill you because of your behaviour.'

Lees verder: Dit zijn de 5 moorddossiers in de zaak-Holleeder

Hoezeer de opsporingsdiensten er ook van waren overtuigd dat Willem Holleeder de hand had in vele liquidaties: hij bleef heel lang ongrijpbaar. Tot er alsnog getuigen tegen hem opstonden.

Lees verder: Dit zijn de getuigen tegen Willem Holleeder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden