Willem-Alexander en Máxima naar de Golf

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima op staatsbezoek in het Aziatische Bhutan in 2007. De op handen zijnde reis naar de Golf is gericht op de versterking van de economische samenwerking. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
Prins Willem-Alexander en prinses Maxima op staatsbezoek in het Aziatische Bhutan in 2007. De op handen zijnde reis naar de Golf is gericht op de versterking van de economische samenwerking. Foto ANP/Robin Utrecht

DEN HAAG - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima vertrekken donderdag naar de Golf. Van 15 tot en met 20 januari brengen zij een officieel bezoek aan achtereenvolgens Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. In elk land verblijven ze zo'n drie dagen.

De reis van het prinselijk paar is vooral gericht op het versterken van de economische samenwerking tussen Nederland en de golfstaten. De ontvangsten bij de Arabische heersers ontbreken uiteraard niet, maar het grootste deel van het programma bestaat uit bezoeken aan bedrijven, seminars en rondetafelgesprekken. Het stel wordt dan ook vergezeld door PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken vooral bedrijven met een Nederlandse betrokkenheid. Zo gaan ze vrijdag in Sohar in Oman allereerst naar het havenbedrijf Sohar, een joint-venture van de regering van Oman en de haven van Rotterdam. Een dag later reizen ze naar de hoofdstad Muscat voor een bezoek aan Petroleum Development Oman, waarin Shell voor 34 procent aandeelhouder is.

In Abu Dhabi laten ze zich in aanwezigheid van architect Rem Koolhaas bijpraten over 'de stad van de toekomst'. In Dubai krijgen de prins en prinses alles te horen over de Nederlandse samenwerking bij de ontwikkeling van het havengebied aldaar.

In Oman worden Willem-Alexander en Máxima zaterdag officieel verwelkomd door sultan Qaboos bin Said al-Said, die al aan de macht is in het land sinds hij in 1970 zijn vader van de troon stootte. Een dag later mogen Willem-Alexander en Heemskerk aantreden bij de heersers van het emiraat Abu Dhabi: emir en president sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan en kroonprins sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Máxima ontmoet daar de moeder en de echtgenote van de kroonprins.

Ook in Dubai zijn de ontvangsten van de prins en prinses aan de lokale machthebbers gescheiden. De twee mannen brengen maandag een bezoek aan sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, die zowel vicepresident, minister-president, minister van Defensie en heerser van Dubai is. Máxima ontmoet prinses Haya, echtgenote van sheik Mohammed en dochter van wijlen koning Hussein van Jordanië.

Lokale cultuur en tradities worden echter niet helemaal vergeten. Op zondag trekken ze in Abu Dhabi de woestijn in, terwijl ze op maandagochtend in de hoofdstad van het emiraat in de moskee te vinden zijn. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden