Willem-Alexander: 'Dit is niet zo maar een officieel bezoek'

Prins Willem-Alexander heeft in een toespraak bij FIESP, de werkgeversorganisatie van de Braziliaanse deelstaat São Paulo, gezegd dat het hem ernst is om de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Brazilië te versterken. 'Dit is niet zo maar een officieel bezoek. We mean business', aldus de prins.

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.Beeld anp

'Brazilië is de zesde economie van de wereld en groeit nog steeds. Gezamenlijk hebben we een enorm potentieel. Daarom zijn we hier, om van elkaar te leren en samen te werken."

De prins sprak aan het einde van een Braziliaans-Nederlandse wetenschappelijke seminar over een 'biobased' economie. In zo'n economie worden chemische producten, materialen en brandstoffen niet uit fossiele grondstoffen, maar uit hernieuwbare grondstoffen gewonnen. Een overgang naar een 'biobased' economie is van belang vanwege de krimpende voorraad fossiele grondstoffen, stijgende olieprijzen en de klimaatverandering. Brazilië is daarbij al een eind op weg met de grootschalige productie van bio-ethanol en Nederland kan van de Braziliaanse ervaringen leren.

Volgens de prins worden er resultaten geboekt. 'Het werkt, er worden contacten gelegd en er is coöperatie.' Voorbeelden daarvan kreeg hij ook meteen te zien. Onder zijn toeziend oog werden verschillende convenanten getekend, onder meer over de opzet van een gezamenlijk kantoor van de TU Delft en BE Basic op de universiteit van Campinas.

Onderscheiding
De prins ontving op de bijeenkomst het Grootkruis van Verdienste van de staat São Paulo als erkenning en waardering van zijn inzet voor de industrie. In september kreeg ook de Britse premier David Cameron deze onderscheiding. Eerder op de dag tekenden in aanwezigheid van Willem-Alexander en staatssecretaris Sander Dekker (OCW) ook het milieuagentschap van de deelstaat en het AgentschapNL een overeenkomst over samenwerking op het gebied van afvalmanagement en bodemsanering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden