Willem-Alexander: 'De eerste Koningsdag is onvergetelijk geworden'

Nederland viert vandaag zijn allereerste Koningsdag. Zo'n 221.000 mensen zijn met de trein naar Amsterdam afgereisd om daar deel te nemen aan de festiviteiten, meldt de NS. Koning Willem-Alexander sloot zijn bezoek aan de Noord-Hollandse plaatsen De Rijp en Amstelveen af met de woorden dat 'de eerste Koningsdag onvergetelijk is geworden'.

Koning Willem-Alexander bedankt het publiek op de route tijdens een wandeling door Amstelveen. Beeld anp
Koning Willem-Alexander bedankt het publiek op de route tijdens een wandeling door Amstelveen.Beeld anp

De grootste verrassing op Koningsdag was toch wel de aanwezigheid van de prinsesjes. Amalia, Alexia en Ariane stapten uit de bus in Amstelveen. Eerder was bekendgemaakt dat de dochters van Willem-Alexander en Máxima er niet bij zouden zijn. Ze besloten hun dochters op het laatste moment toch mee te nemen naar de stad, al liepen ze niet de hele route mee. De prinsesjes zwaaiden volop naar het publiek en Amalia gaf het startschot op de atletiekbaan.

De familie kwam even over 12 uur 's middags aan in Amstelveen. Daar maakten ze een wandeltocht door het moderne Stadshart. Onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix maakten kennis met de groene, sportieve, internationale en culturele aspecten van de stad.

Op het Stadsplein stonden de toeschouwers rijen dik. Zeker 25.000 mensen waren naar Amstelveen gekomen om de koninklijke familie te zien.

'Een onvergetelijke dag'
Koning Willem-Alexander sprak aan het eind van de tocht door Amstelveen van 'een onvergetelijke dag'. 'Wat moet vorig jaar een teleurstelling zijn geweest', zei hij verder. Hij doelde op het feit dat aanvankelijk vorig jaar Koninginnedag in de twee Noord-Hollandse gemeenten zou plaatsvinden. Door de troonswisseling ging dat niet door. Maar de dubbele voorbereidingen hebben volgens Willem-Alexander ertoe geleid dat het een fantastische dag is geworden.

Ook verwees de koning even kort naar de viering van volgend jaar. Koningsdag zal volgend jaar misschien een ander karakter krijgen, maar hoe is nog niet duidelijk. 'Waarom iets veranderen wat een succes is', aldus de koning.

Na zijn korte speech zongen de leden van het koningshuis het Wilhelmus. Daarna werd Willem-Alexander toegezongen. Het publiek bracht uit volle borst Lang zal hij leve ten gehore voor de koning, die zondag jarig is.

De Rijp
Eerder vandaag, rond 10 uur 's ochtends, kwam het koningspaar aan in het pittoreske Noord-Hollandse dorp De Rijp. Ze legden ongeveer een kilometer af door het monumentale centrum. De route leidde langs helden uit het verleden, de voormalige haringvisserij en walvisvaart, theateracts en het speciaal gebrouwen bier Woeste Willem. Ook maakten de gasten een vaartochtje. Naar schatting 7500 mensen kwamen naar De Rijp om een glimp van de koninklijke familie op te vangen.

Rutte feliciteert koning
Premier Mark Rutte heeft koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn verjaardag. Dat deed hij vanuit het torentje in Den Haag. Zijn korte toespraak werd uitgezonden door de NOS.

Ook wenste de premier de koninklijke familie en alle Nederlanders een 'plezierige dag' toe. 'Overal is muziek en gezelligheid. Alle ingrediënten zijn er voor een prachtige dag', aldus Rutte.

Hij riep Nederlanders op om te genieten van de oranjetraditie. 'Laten we er een mooi feest van maken', zei Rutte. Koning Willem-Alexander is zondag jarig. Hij wordt dan 47 jaar.

Groots gevierd in Amsterdam
De allereerste Koningsdag wordt in Amsterdam uitgebreid gevierd. In de hoofdstad zijn naast de traditionele vrijmarkten maar liefst 166 evenementen en 13 grote dancefeesten.

De feesten vinden onder meer plaats op de NDSM-werf, bij de RAI, het Olympisch Stadion en het Java-eiland en bieden plek aan zo'n 125.000 mensen. Wie erbij wil zijn, moest van tevoren een kaartje scoren. Op Koningsdag zelf is het niet meer mogelijk een ticket te kopen. Zo wil Amsterdam voorkomen dat mensen tevergeefs naar de hoofdstad komen.

Extra treinen
De NS zet langere en meer treinen in om iedereen op Koningsdag te vervoeren. Zo'n 221.000 mensen zijn naar Amsterdam afgereisd voor de festiviteiten. Dat heeft de NS rond half drie gemeld. Volgens een woordvoerder van het vervoersbedrijf zijn de treinen afgeladen. Hij verwacht dat het aantal bezoekers nog verder zal toenemen.

Er reisden al 40.000 mensen naar Eindhoven, waar ieder jaar ook veel bezoekers op de oranjefestiviteiten af komen. Naar Breda, waar radiozender 538 dit jaar een groot feest houdt, zijn al 19.000 feestvierders gereisd. Het 538-feest vond in voorgaande jaren altijd plaats op het Museumplein in Amsterdam.

Het treinverkeer loopt vooralsnog volgens plan. Er geldt vandaag een speciale Oranjedienstregeling. Wel krijgt de NS meldingen van vieze treinen. Dat komt omdat schoonmakers een staking houden.

Speciaal voor Koningsdag is er de 26APPril. Op deze app is niet alleen alle informatie te vinden over wat er te doen is in de stad, maar krijgen bezoekers ook het laatste nieuws over bijvoorbeeld overbevolkte plekken of de aanwezigheid van zakkenrollers.

Koning Willem-Alexander, Máxima en de drie prinsesjes tijdens hun bezoek aan Amstelveen. Beeld epa
Koning Willem-Alexander, Máxima en de drie prinsesjes tijdens hun bezoek aan Amstelveen.Beeld epa
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in gesprek met Oranjefans langs de route in De Rijp. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in gesprek met Oranjefans langs de route in De Rijp.Beeld ANP
Willem-Alexander en Máxima tijdens een vaartocht door de Buizenhaven in De Rijp. Beeld anp
Willem-Alexander en Máxima tijdens een vaartocht door de Buizenhaven in De Rijp.Beeld anp

Rustige Koningsnacht
Koningsnacht is alle drie de grote steden rustig verlopen. In Den Haag was het rustig en gezellig druk. Afgezien van wat aanhoudingen voor kleine vergrijpen, zijn er volgens de politie geen grote incidenten geweest. In Utrecht verliep de nacht ongeveer hetzelfde, zo laat de politie vanochtend weten.

In Den Haag werden 38 mensen aangehouden voor onder meer kleine vechtpartijen, openbare dronkenschap en het in bezit hebben van vals geld.
In de Haagse binnenstad vond vrijdagavond het festival Life I Live plaats, de opvolger van de KoninginneNach. Zo'n 175.000 mensen kwamen af op de negen podia in het centrum, waar tientallen bands en artiesten optraden.

Volgens een politiewoordvoerder werd het pas later op de avond drukker in de stad. De Grote Markt en het Noordeinde werden tijdelijke afgesloten, vanwege de grote toestroom van feestvierders. Ook organisator Arthur Pronk is tevreden over de nacht. 'Ik vond het heel spannend omdat we dit keer het Spuiplein er niet bij hadden, maar we zijn 'flabbergasted'', zei Pronk.

Handjevol aanhoudingen
In Utrecht werd een handjevol mensen aangehouden. 10 mensen werden gearresteerd voor openbare dronkenschap en vechtpartijen. 'Het is rustig, veilig en beheersbaar verlopen', aldus een politiewoordvoerder. Het feest voor de eerste Koningsdag begon om 18.00 uur in Utrecht. Op veel podia in het centrum van de Domstad traden bands en dj's op. Op het Vredenburg was het na middernacht zo druk, dat de politie geen nieuwe bezoekers meer toeliet.

Cijfers over aanhoudingen in Amsterdam zijn nog niet bekend.

De Utrechtse vrijmarkt die gisteren om 18 uur geopend werd. Beeld anp
De Utrechtse vrijmarkt die gisteren om 18 uur geopend werd.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden