PlusKlapstoel

Wilfred Genee: 'Ik kom nooit meer aan de bak hierna'

Wilfred Genee (1976) is presentator. Met Voetbal Inside won hij de Televizierring en met zijn vrouw schreef hij het boek Vullen Of Voeden. Dit weekeinde begint de eredivisie weer.

Hans van der Beek
'Mart is misschien wel de beste presentator, maar natuurlijk ook een acteur' Beeld Mark van der Zouw
'Mart is misschien wel de beste presentator, maar natuurlijk ook een acteur'Beeld Mark van der Zouw

Leeuwarden

'Ik ben inmiddels ambassadeur, dus ik moet altijd positieve dingen zeggen over Leeuwarden. Mijn herinneringen zijn ­zeker positief, het enige dat ik altijd lastig vind, is de nogal negatieve inslag. Het is altijd: ja, 't zal toch wel niet lukken. We gingen vroeger naar Cambuur en als ze dan nacompetitie speelden, wist je dat het toch mis zou gaan. Dat gevoel. En toch bleef je gaan en bleef je hopen. Dat hoorde er ook wel een beetje bij. Een paar jaar geleden promoveerden ze en stonden ze zelfs een tijdje in het linker rijtje, vijfde of zesde: ik heb foto's van teletekst gemaakt, ze staan nog altijd in mijn telefoon."

Hagelslag

"Mijn vader, hè. En ik ook: drie boterhammen per dag. Hagelslag en het hele fenomeen Venz heeft wel invloed gehad op wie ik was. Ten eerste, mijn vader was vertegenwoordiger en ik ging vaak mee om te kijken hoe hij mensen benaderde. Aan de moeilijkste mannen, de grootste ego's, verkocht hij het meest. Ten tweede stond de hele garage vol met dozen Venz hagelslag."

"Daar bouwden mijn zusje en ik televisies van, en dan gingen we tele­visietje spelen. Zij ging kijken hoe ik verhalen zat te vertellen. Een jaar of zes, was ik. Er stonden ook dozen plakband, en dan plakten we die televisie helemaal dicht, als een scherm, en daar zat ik dan achter. Als je te dichtbij kwam, bleven soms hele dotten haar plakken."

Cabaret

"Je hebt ze wel allemaal op een rijtje ­meteen, hè. Ik werd toevallig deze week benaderd of ik mee wilde schrijven aan de speech van Rutte voor het correspondentendiner. Maar dan moest ik hem ook zelf performen, in een comedyclub. Ik heb best een scherpe pen, maar je moet mij niet meer op een podium zetten. Dat moet ik niemand meer aandoen, en zeker mezelf niet."

"Ik heb me een keer voor de grap ingeschreven voor het Groninger Studenten Cabaret Festival en opeens stond ik in de finale. Terugkijkend sloeg dat helemaal nergens op. Het was van een niveau... Als ik het nu zeg, denk ik ook: hoe haalde ik het in mijn hoofd? Lubbers was toen premier en dan zei ik: de situatie is belubberd."

"En toch, het heeft me wel geholpen die enorme plaat die ik voor mijn kop heb, verder te ontwikkelen. Ik heb voor zalen gespeeld met tien mensen en in de pauze gingen er zeven weg. Maar ik speelde wel door. Ik dacht: ik maak mijn verhaal af."

(tekst loopt door onder foto)

Wilfred Genee en René van der Gijp tijdens een uitzending van Voetbal Inside. Beeld anp
Wilfred Genee en René van der Gijp tijdens een uitzending van Voetbal Inside.Beeld anp

De nieuwe Mart

"Dat begon al bij de lokale televisie in Groningen. Ze vonden ook dat ik op een bepaalde manier dezelfde ingenomenheid had. Nee, er is maar één Mart. En het was toen wel mijn droom ooit het voetbal op zondagavond te presenteren, maar dat was eerder Kees Jansma dan Mart. Mart is niet echt een voetbalman, dat zag je ook wel. Kees was mijn voorbeeld. Kees is ook meer een man naar mijn hart. Kees is echt. Mart is een fantastische presentator, misschien wel de beste, maar natuurlijk ook een acteur."

"Leuk hè, die opmerking van die acteur tussendoor. Ik weet het, ik geef altijd goede teksten. Ik krijg ook altijd verschrikkelijk om de oren daarna, maar dat maakt niet uit."

Johan

"Johan zei afgelopen maandag in Boulevard dat we nog nooit zo'n goede relatie hebben gehad als nu. En het is nog waar ook. Ik klop het nu gelijk af, dat begrijp je, want het kan vrijdag weer anders zijn. Maar precies dat is de kracht van Voetbal Inside. Soms is het een hele uitzending niet verrassend, maar het kan elk moment weer anders zijn. Omdat we niks ­regisseren, niks van tevoren bedenken. We gaan gewoon zitten. Dan kan opeens iets aanslaan."

"En zo is het ook met Johan en mij. We hebben nu een uitstekende verstandhouding, maar ja, laatst met Twente weer. Kijk, Johan is natuurlijk
de spreekbuis van Joop Munsterman en roept alles één op één na. Dat kan natuurlijk niet. Dus moet ik daar iets over zeggen en klapt het gelijk weer tussen ons. Maar dat maakt het ook spannend."

Schaamteloos

"Ik heb deze week een column geschreven in ons nieuwe blad Voetbal Inside, waar we alle drie hoofdredacteur van zijn, een ontzettend goed blad trouwens. Dat bedoel ik. We zijn schaamteloos, alle drie. Ik zwaai met mijn horloge, René met zijn nieuwe boekje. Ik kreeg net een uitnodiging van 'het mediafenomeen René van der Gijp en zijn kijk op de wereld'. Dat staat er gewoon letterlijk. Ik las het en denk: we zijn wel van het padje aan het raken met zijn drieën. Maar dat maakt niet uit, dat is goed, het werkt ook."

Seksisme

"Het raarste is: Johan roept elk jaar weer: jongens, het is nu een keer mooi geweest, het moet een tandje minder. En even ­later zegt hij in de uitzending: 'Ik hou niet van mosselen. Het zijn net kutjes.' Dan denk ik: hoe kan je dat nou roepen? Je bent 68, man. Hij doet dat gewoon, tot aan het seksleven van Louis van Gaal aan toe. 'Zal de bondscoach je eens even lekker volspuiten.' Een geweldig moment! Moet je zeker een keer terugkijken. Ik kom nooit meer aan de bak hierna, als serieuze journalist, dat begrijp ik ook wel."

Maar dat geheel terzijde

"Ja, dat is mijn stopwoord. Het rare is: je neemt het jezelf voor, en soms lukt het ook een hele uitzending, het even iets minder te doen. Weet je, vroeger keek ik alle uitzendingen terug en dan schreef ik alle fouten op, en dat waren er nogal wat, vond ik zelf. Maar op een gegeven moment dacht ik: het is zoals het is."

"Klopt, Tom Egbers heeft 'Hoe dan ook, een goede avond.' Prima de luxe! Maar ik moet niks meer zeggen over Tom, want ik las in onze Voetbal Inside - erg goed blad trouwens - een interview met Tom waarin staat dat hij het helemaal niet interessant vindt wat ik over hem roep. Ik roep namelijk altijd negatieve dingen over hem. Dus dat ga ik niet meer doen. Héél goede presentator."

De Föhn

"Niemand weet waar die naam vandaag komt. Het verhaal gaat dat Jan Joost van Gangelen hem heeft verzonnen. Ik gebruik niet eens een föhn, maar ik vind het wel te gek dat ik een bijnaam heb. Net als de grote voetballers, El Salvador of Sneeuwvlokje. Ik had wel eerder iets verwacht als Slick, of zo. Of de Gelpot."

Casablanca

"Ik weet dat ik niet kan zingen, maar als ik daar sta, op dat podium, en ik heb een paar Bacardi-cola op, of berenburg-cola vooral, dan heb ik even het gevoel dat ik leef. Ik zit altijd in mijn hoofd, twintigduizend dingen tegelijk, maar tijdens ­karaoke - het is altijd Nederlandstalig, Hazes en zo - voel ik me ultiem vrij. Ik las van de week een interview met Thijs Römer. Die vond zijn dronken alter ego eigenlijk een leukere persoonlijkheid dan zijn nuchtere. Ja, dacht ik."

"De diskjockey staat als Johan Casablanca in mijn telefoon. Mensen moeten soms een uur wachten, maar dan komt deze klootzak binnen en die mag meteen drie nummers achter elkaar."

"Er was een tijd dat als mijn vrouw en ik waren eten in Amsterdam, ik zei: even één nummertje. Dan ging zij aan de bar zitten, met de jas aan, en dan zong ik één of twee nummers. Dan gingen we naar huis."

'Peter Bosz is een heel goede trainer, maar niet voor Ajax' Beeld Mark van der Zouw
'Peter Bosz is een heel goede trainer, maar niet voor Ajax'Beeld Mark van der Zouw

Lili

"Tussen de Tigris en de Eufraat, daar ­komen de mooiste vrouwen vandaag. Dat moet ik van haar zeggen, nee, dat is flauw, dat vind ik ook echt. Moeder van mijn kinderen. Ik heb veel van haar geleerd en het belangrijkste is nog wel het relativeren van het vak. Voor die tijd was ik echt blind en alleen bezig met carrière. Ik was ook enorm cynisch en dat is nu een stuk minder. Zij heeft me een evenwichtiger mens gemaakt, met meer zelfreflectie."

"En ik ben gezonder gaan leven, zeker. Ook door onze kinderen natuurlijk. Je mag dat vette best aanbieden, in de kantine bijvoorbeeld, maar zet er ook iets ­gezonds naast. Ons eerste boek heette Vullen of voeden, maar het is veel groter geworden. Het is een hele beweging ­inmiddels, met allemaal partijen, de KNVB, de Plus en de Sligro. Onze droom is dat over tien jaar iedereen wakker wordt en denkt: ga ik vandaag vullen of voeden? Dat ze er tenminste over nadenken, vooral voor hun kinderen."

Milik

"Ik las: ze hebben 32 miljoen gekregen, maar dat kan oplopen naar 33 miljoen. Was is dat nou voor een detail? Die Sanchez die nu naar Bayern München gaat, is voor 35 miljoen gekocht, maar daar kan, als hij alle prijzen wint, nog eens 45 miljoen bijkomen. Kijk, dat gaat ergens over. Maar goed, dat geheel terzijde."

"Nee, derde. Na PSV en Feyenoord. Mijn gevoel is, en dat is ook maar een mening, Peter Bosz is een heel goede trainer, maar niet voor Ajax. Ze gaan prachtige wedstrijden spelen, met geweldige uitslagen, maar ze gaan ook belangrijke wedstrijden verliezen en in de winterstop gaat het al rommelen."

Maurits Hendriks

"Hij doet iets goed. Bij de vorige Olympische Spelen hebben we hem een beetje belachelijk gemaakt. Hij had overal gedragsregels opgehangen, en die hebben wij toen voorgelezen bij VI. Goed je handen wassen, niet te veel lawaai maken, dat soort dingen. Maar uiteindelijk pakten ze best wel veel medailles, en ligt hij erg goed binnen de organisatie."

"Nou, hier kom je wel mee weg, toch? Hoeveel mensen heb ik beledigd, dat valt toch wel mee? Tom niet, in elk geval."

Voetbal Inside, RT7, maandag en vrijdag: 20.30 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden