Wildkampeerders zetten Bijlmerweide op stelten

Asbest, wietplanten en Oost-Europese wildkampeerders: omwonenden maken zich zorgen over de Bijlmerweide in Zuidoost.

Patrick Meershoek
Achtergelaten afval van de wildkampeerders. 'Het is gewoon een eng park geworden.' Beeld Jean-Pierre Jans
Achtergelaten afval van de wildkampeerders. 'Het is gewoon een eng park geworden.'Beeld Jean-Pierre Jans

De schillen en de dozen hebben ze niet achterlaten als dank voor het aangenaam verpozen, maar dat is dan ook wel zo'n beetje het enige type rommel dat ontbreekt. Houten vlonders, matrassen, kussens, kledingstukken, maar ook een strip met pillen tegen een hoge bloeddruk, losse onderdelen van fietsen en mobiele telefoons, een los toetsenbord en een zak potaarde.

Allemaal ligt het her en der verspreid in het struikgewas van de Bijlmerweide, het natuurgebiedje langs de provinciale weg van Zuidoost naar Diemen. Klein Calais, noemen buurtbewoners het spottend sinds een groep van enkele tientallen Oost-Europese wildkampeerders er deze zomer zijn tenten uit de allergoedkoopste prijsklasse opsloeg.

De bewoners van dit deel van Zuidoost kunnen tegen een stootje, maar dit werd ook hen te gortig. Zeker toen in het park een kleine plantage met wiet werd aangetroffen, en de bewoners van de flat Geldershoofd met het bericht kwamen dat de wildkampeerders ook de onaangename gewoonte hadden om zich in en rond de flat in hurkzit te ontlasten.

Chemicaliën voor de doka
"Het is gewoon een eng park geworden," zegt een buurtbewoonster die niet met haar naam in de krant wil. "Het stadsdeel heeft op ons verzoek alle tenten weggehaald, maar we zien dat er nog steeds activiteiten zijn. We vinden geregeld nieuwe troep in de bosjes. De gekste dingen, zoals chemicaliën voor de doka. Wat moet een mens daarmee?"

De wildkampeerders hebben inmiddels de weg gevonden naar het buurthuis, waar 's ochtends voor een euro goed kan worden ontbeten en de koffie gratis is. De buurtbewoonster: "In het begin probeerden ze zich ook te wassen in de toiletten, maar daar heeft de beheerder een stokje voor gestoken. En na het ontbijt gaan ze aan het werk."

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De vondst van een aantal lege koffers doet in de buurt vermoeden dat de wildkampeerders overdag de stad afstruinen op zoek naar buit. Er liggen bijvoorbeeld ook kinderknuffels in de struiken en spelletjes voor de spelcomputer. De buurtbewoonster: "Het verhaal gaat dat dit ook de mannen en vrouwen zijn die de metro en de trein onveilig maken."

Wietplanten
Een rondgang door de stad leert dat de groep eerder in Westpoort en Osdorp heeft verbleven. Het zou gaan om tientallen Roemenen die vreemd genoeg de beschikking hebben over auto's met een Bulgaars kenteken. Een deel van de groep slaapt in de auto's, een ander deel verblijft klaarblijkelijk in tentjes in de vrije natuur.

Ook in Westpoort ging de ontdekking van de groep gepaard met de vondst van wietplanten. De groep zou onderdak zijn aangeboden in afwachting van een terugkeer naar het eigen land, maar daar wilde men geen gebruik van maken. "Het zijn mensen," zegt een informant, "die hier alleen zijn voor criminele activiteiten."

Asbest
Alsof het allemaal nog niet genoeg is, is bij een doorzoeking van het illegale kampeerterrein op de Bijlmerweide ook nog bouwmateriaal aangetroffen waarvan het vermoeden bestaat dat het om asbest gaat. Enkele tientallen vierkante meters zijn inmiddels afgezet met hekken en linten met het opschrift 'verboden te betreden'.

"Het is een heerlijke plek, maar op deze manier blijft er weinig van over," zegt de bezorgde buurtbewoonster, die pleit voor meer toezicht in het gebied. "Er komen hier mensen wandelen met de hond, als het mooi weer is spelen hier kinderen. Maar zoals het nu gaat, is het gewoon niet veilig meer om hier te komen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden