Wilders wil rechtszaak stoppen

null Beeld

AMSTERDAM - De insteek van Geert Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz is de nieuwe rechtszaak tegen de PVV-leider de stoppen, voordat de rechtbank deze inhoudelijk behandelt. Daartoe wil de advocaat inleidende (preliminaire) verweren houden, net als in de oorspronkelijke rechtszaak die in oktober voor de rechter in Amsterdam is gehouden. Moszkowicz gaf maandag bij de rechtbank diverse redenen waarom de strafzaak niet behandeld zou moeten worden.

Het was maandag de eerste zittingsdag in het 'nieuwe' proces tegen Wilders, die beschuldigd wordt van haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging door middel van anti-islamuitspraken. De dag handelde om de planning van het proces, op de beschuldigingen zelf is nog niet ingegaan.

In oktober werd de oorspronkelijke strafzaak stilgelegd, toen Moszkowicz de rechtbank met succes wraakte. Reden voor de wraking was dat de rechtbank een beslissing over het verhoren van getuige Hans Jansen uitstelde. Wilders meende dat hij daardoor geen goede verdediging kon voeren en vond dat de rechtbank onder leiding van voorzitter Jan Moors de schijn van partijdigheid op zich had geladen. De rechters die de wraking beoordeelden, stelden Wilders in het gelijk, waardoor de rechtszaak door andere rechters overgedaan moet worden.

Moszkowicz wilde arabist Jansen, die ook als deskundige optrad, vragen stellen over een etentje waaraan hij in mei deelnam met onder anderen Tom Schalken, raadsheer van het gerechtshof in Amsterdam. Volgens Jansen heeft deze rechter, die mee heeft geschreven aan de opdracht van het hof om Wilders te vervolgen, geprobeerd hem te beïnvloeden. Schalken zou Jansen ervan hebben willen overtuigen dat de beslissing tot vervolging de juiste was. Moszkowicz herhaalde maandag zijn verzoek zowel Jansen als Schalken als getuige horen over deze kwestie. ''Ik wil precies weten hoe dat gesprek is verlopen.''

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het eigenlijk niet nodig dat deze twee mannen worden gehoord, maar verzet zich er niet tegen als de rechtbank besluit Jansen op te roepen. Schalken hoeft volgens het OM alleen te getuigen als uit Jansens getuigenis blijkt dat hij zich heeft laten beïnvloeden. Jansen heeft al gezegd dat hij dat niet zo heeft ervaren.

Van justitie hoeft de zaak sowieso niet helemaal overgedaan te worden. De aanklagers Birgit van Roessel en Paul Velleman hebben immers al vrijspraak geëist op alle punten, tot teleurstelling van degenen die aangifte tegen de PVV'er hebben gedaan. Ook als de rechtbank besluit toch van voren af aan te beginnen, vindt het OM dat niet alle getuigen opnieuw gehoord hoeven te worden.

Moszkowicz zet er juist wel op in veel getuigen te laten horen, als het proces in volle omvang wordt behandeld. Hij legde dezelfde verzoeken neer als in oktober: rechtsgeleerden, islamdeskundigen en islam-ervaringsdeskundigen. Onder hen de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., de professoren Henny Sackers en Theo de Roos en de Haagse imam Fawaz Jneid.

De rechtbank beslist maandag 14 februari over het verdere verloop van de zaak. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden